Sukellusloki 2015-16

6.12.2015 Vessöö iso kivi

Arin kanssa testisukellusta. Kokeilin vanhaa kuivapukua, jospa sattuisi olemaan vedenpitävä. Tämä sukellus ei alkanut valoisissa merkeissä. Ensin laitoin kuivahanskoja vanhaan pukuun ja mansettirenkaan kiristysrinkula otti ja katkesi, joten jouduin sukeltamaan 5mm märkähanskoilla, ei hyvä. Lisäksi kun puku vielä vuoti aika pahasti, jäi sukellus kolmeasteisessa vedessä kahteenkymmeneen minuuttiin. Toisen kerran paremmalla tuurilla.

 

27.11.2015 Vessöö iso kivi

Minnan kanssa yösukellus, ei ihmeitä. Vesi neljäasteista, kylmää! Sukellusaika 41 min, suurin syvyys 10.2 metriä. Takkiliivi ja 12/200 pullo.

Jotain pieniä äyriäisiä valtavana parvena

14.11.2015 Itä-Toukki

Alun perin meidän piti lähteä Valtterin kanssa Coolaroolle, mutta yöllä noussut myrsky sai aikaan sen verran aallokkoa, ettei sinne ollut asiaa. Päätimme mennä Itä-Toukin suojan puolelle. Kamojen lastaus RIB:iin, kuivapuvut päälle ja liikkeelle. Koska olimme liikkeellä kahdestaan, tilaa riitti juhlavasti. Kun tulimme saarten suojasta avomerelle, totuus paljastui aallokon suhteen. Vähintään 1.5 metriä ja vene kävi välillä kokonaan ilmassa. Jätimme veneen suojan puolelle ankkuriin ja pulautimme veteen ja alas ankkuriköyttä pitkin. Ankkuri näytti olevan hyvin kiinni kivien kolossa, joten suunnistimme syvemmelle. Kolmessa kymmenessä metrissä toinen painemittarini alkoi päästämään kuplia, joten suunnistimme matalampaan veteen. Jossain vaiheessa kupliminen oli loppunut, tiedä sitten mistä johtui. Lilluimme todella pitkään matalassa, 10-5 metrin välillä tutkien kivikkoa ja nauttien hyvästä näkyvyydestä. Runsaasti sirokatkarapuja kivien koloissa. Pintautumisen yhteydessä huomasin vielä ison parven kolmipiikkejä pinnan tuntumassa. Aallokossa veneeseen nouseminen oli hiukkasen haasteellista, mutta sujui kun Valtteri irrotti rebensä ja kiipesi ylös, jonka jälkeen hinasimme reben ja minun kylkipullot ylös. Sitten olikin helppo tempaista itsensä köyden avulla veneeseen. Sukellusaika 73 min, suurin syvyys 31.1 ja pulloina 2x10/232 kyljillä. Veden lämpötila 8 astetta.

Ahven kiven päällä
Kotilo

6.11.2015 Vessöö iso kivi

Arin kanssa testisukellus. Viimeinenkin kolmesta kuivapuvun vetoketjusta tuli liimattua paikoilleen Arin pukuun, joten lähdimme koeponnistamaan vedenpitävyyden. Itse olin kiristänyt sidemount-järjestelmän bungee-lenkkejä. Yösukellukseksi meni, paikalla vasta puoli kuuden maissa. Puimme kamat taskulamppujen valossa ja suunnistimme rantaan. En pulikoimme ihan rantavedessä, parissa metrissä ja Ari tunnusteli, vuotaako vetoketju. Kosteutta ei tuntunut, joten lähdimme rinnettä kohti ottaen syvyyttä kymmenisen metriä, että saadaan vähän painettakin vetoketjulle. Vajaan parinkymmenen minuutin kuluttua nousimme 5-6 metrin välille ja käännyimme takaisin. Ahvenet vetelivät sikeitä siellä täällä ja näimme kotilon pohjalla. Mukava sukellus. Vetoketju osoittautui täysin pitäväksi ja kireämmät bungeet pitivät pullot paremmin kylkiä vasten. Kylmä vaan alkoi tulemaan, vesi 7 astetta. Pulloina 10/232 ja sukellusaika 42 min. Syvimmillään kävimme 10.5 metrissä.

Mikähän tämä lienee? Iso rengas, jonka kyljen läpi on porattu metalliputki. Laxön hylyllä.

18.10.2015 Laxö, hylky

Lähdettiin Minnan kanssa pitkästä aikaa merelle, isommalla veneellä. Sää suosi syksyn sukeltajaa. Tuuli lähes olematon ja varsinkin sukelluksen jälkeen aurinko paistoi todella mukavasti. Ajeltiin paikalle ja totesimme, että kohteella on poiju. En kuitenkaan uskaltanut kiinnittyä siihen, vaan laskin ankkurin. Vielä sukeltajalippu ja ankkuripallo näkyville ja kamoja pukemaan. Molskautimme veteen ja uimme matalaan veteen, josta tiesin löytäväni hylyn helposti. Viimeinen tsekki ja päät veden alle. Hylky löytyikin heti. Nähtiin korvameduusa, paljon kaloja, siloneula ja tietenkin hylyn osia. Lopuksi nousimme lähemmäs rantaa matalaan veteen ihmettelemään leviä yms. Oikein hieno sukellus. Vesi jo aika viileää, mun tietokone näytti yhdeksää, Minnalla kahdeksaa astetta, näkyvyyttä ainakin neljä metriä. Ylösnoustua nostin ankkurin ja lähdimme hissukseen ajelemaan kohti satamaa nauttien samalla Minnan loistavia eväitä ja kuumaa kaakaota. Varusteina takkiliivi, 12/200 pullo. Sukellusaika 50min, suurin syvyys 11.3m. 

 

11.10.2015 Vessöö iso kivi

Tehtiin toinen sukellus heti perään, ihan treenimielessä. Ei mitään ihmeitä, kunhan sukellettiin. Valittiin reitiksi narulenkki. Homma meni muuten hyvin, mutta syvässä kohdassa, 14 metrin tienoilla näkyvyys putosi täysin nollaan. Seurasin narua käsikopelolla ja toiset kaksi tulivat metrin ylempänä kirkkaammassa vedessä, hyvin meni ja pohjan noustessa vesi taas kirkastui. Loppumatkalla syyllistyin onnettomaan virheeseen ja uin liian reippaasti. No, muistampahan taas jatkossa uida rauhallisemmin. Samat kympit edelleen. Suurin syvyys 15.2m ja sukellusaika 36min. Tällö sukelluksella testasin varapukuani, johon myös vaihdoin uuden vetoketjun itse, sekin piti, jee!

 

11.10.2015 Vessöö iso kivi

Parille oppilaalle sukellusta ja samalla liimaamani vetoketjun tiiveystesti. Toinen testaili wingiä ja toinen kuivapukua. Matalassa vedessä taas tutustuminen ja melkoinen painojen kanssa säätäminen jonka jälkeen sukeltamaan. Treenailtiin matkan varrella nosteenhallintaa moneen otteeseen. Yllättävän helppo siirtyminen kuivikseen, hatunnosto oppilaalle. Itse liimattu uuden mallinen vetoketju piti hienosti, joten sekin puoli on nyt kunnossa, ei tarvitse lainailla pukua. Suurin syvyys 10.4m ja sukellusaika 46min. Kympit kyljillä.

 

20.9.2015 Pulkkilanharju, venevaja

Grillasimme vähän makkaraa ja siirryimme venevajalle tekemään toisen sukelluksen. Näkyvyys oli tässä paikassa vähän heikompi, mutta saimme tehtyä narulenkin ongelmitta. Muutama rapu näkyi täälläkin. Uudesta akusta huolimatta päävalaisin kyykähti lopussa ja kotona huomasinkin myös laturin olevan tiensä päässä. Huoh, samaan läjään kuivapuvun vetoketju ja päävalon akku ja laturi, kallista... Samat kympit kyljillä. Suurin syvyys jäi arvailujen varaan kun tietokone näytti vähän outoja, jotain 24m tienoilla varmaan, Sukellusaika 42min. 

 

20.9.2015 Pulkkilanharju, pikkusilta

Jussin kanssa puhdasta hupisukea, tavoitteena nähdä rapuja. Lähdettiin rannasta suoraan ulos ja tultiin siksakkia takaisin. Rapuja nähtiin kymmenkunta, samoin ahvenia ja muuta kalaa. Ihan ok näkyvyys ja mukava sukellus. Oma kuivis on edelleen remontissa vetoketjun osalta, joten lainapuvulla edelleen. Kymppilitraiset sidemount-pullot. Suurin syvyys 19.8m ja sukellusaika 32 min.

Kyllä se suutari taitaa olla.

-

16.9.2015 Vessöö iso kivi

Aowd-kurssin vetoa taas, tänään vuorossa yösukellus, kolme oppilasta. Pelipaikalla oltiin vähän ennen kahdeksaa, ja ennätettiin katsoa tehtävät läpi ja tutustua paikkaan valoisassa. Myös varusteet ehdittiin pääosin kasaamaan jonkinlaisessa valossa, mutta kun ehdittiin veteen asti, oli jo täysi yö, joten sikäli ajoitus sattui nappiin. Rannalle asetetut valot valaisivat veteenkin helpottaen toimintaa. Itse sukellus perustoimintaa, kiveltä vasemmalle rinnettä seuraillen 8-10 metrin syvyydessä ja takaisin 6-7 metrin syvyydessä, lopussa viidessä metrissä turvapysähdyksen vuoksi. Nähtiin paljon ahvenia sekä useita suutareita. Yksi ahvenista sattui vielä olemaan nestori-luokkaa, aivan valtava! Rinnettä ylös kiivetessä totesin, että otsalamppu ei kuitenkaan ole hyvä idea, valtava lauma pöppiäisiä kiinnostui lampusta ja sainkin ylimääräisen proteiiniannoksen nieltyäni kourallisen hyönteisiä, nam nam.

Loppupriiffit ja varusteiden venkslausta lamppujen valossa, onneksi varasin myös pintavaloja riittävästi. Hieno sukellus ja paljon kaloja, niinkuin yöllä aina. Ja tämäkin aowd-kurssi valmistui. Onnea uudesta luokituksesta!

Useampi tokko kiven alla

-

13.9.2015 Emäsalon kärki


Nyt on tullut koluttua vessöön kuoppaa ihan riittämiin, joten miettiessämme Arskan kanssa sukellusmestaa, päädyimme Emäsaloon ja tällä kertaa ihan hupidyykille. Aurinko paisteli mukavasti varmistaen sopivan hikoilun kuiviksessa pitkähköllä kävelymatkalla rantaan. Aaltojakin oli siunaantunut sen verran, että veteenmenosta tuli haasteellista. Näkyvyys n. 3 metriä. Sukelsimme rannan myötäisesti hyvin matalassa vedessä leväpuskia ja kivenkoloja tutkien. Löysimmekin mukavasti katsottavaa. Isoja tokkoja, kivinilkkoja, siloneuloja yms mukavaa. Aallot keinuttivat koko ajan, ei sentään kärsitty pahoinvoinnista :-) Tunnin verran viihdyimme veden alla. Päällä oli takkiliivi ja siinä 10/232 pullo, hyvin riitti, ilmaa jäi vielä 65bar. Oikein hieno ja rauhallinen sukellus.

 

12.9.2015 Vessöö iso kivi

Ja seuraava aowd-kurssi jatkuu. Tällä kertaa riipaistiin nosteenhallinta ja etsintä/nosto sukellukset. Ensin teoriaosuus pois alta ja ensimmäisen sukelluksen läpikäyminen. Aurinko paistoi mukavasti ja kaverilta lainattu kuivapuku varmisti riittävän lämmön kropassa. Onneksi vesi viilensi mukavasti. Aloitimme nosteenhallinnalla. Perusharjoitusten jälkeen siirryimme hyvin nopeasti edistyneempiin harjoituksiin, koska oppilaalla ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia selvitä kurssiin kuuluvista tempuista. Samoin painotus ja trimmi olivat jo valmiiksi kohdallaan. Niimpä otimmekin ohjelmaan peruuttamisen ja nosteenhallinnan vapaassa vedessä. Painuimme lähes kymmeneen metriin, josta nousimme metrin pykälissä ylöspäin pysähtyen aina minuutiksi-kahdeksi jokaisen metrin kohdalla. Kolmeen metriin noustuamme sama ruljanssi alaspäin, kunnen tulimme pohjalle, olihan haasteellinen harjoitus, mutta hienosti meni. Sen jälkeen armotonta peruutusharjoittelua ja kas kummaa, lopulta sekin alkoi sujua!!!

Pienen tauon jälkeen kävimme läpi etsintä/nosto suken vaiheet, tutustuimme varusteiden käyttöön maalla ja takaisin veteen. Ensin harjoiteltiin kampaetsintää laajemmalla alueella kompassia käyttäen. Painovyö löytyi helposti ja aloimme kiinnittämään nostosäkkiä. Solmun teossa oli tälläkin kertaa hankaluuksia, joista selvittyämme aloitimme noston, joka meni hienosti. Toinen etsintä tehtiin kehäetsintänä. Painovyön taas löydyttyä oli vuorossa taas nosto ja putkeen sekin. Hyvä päivä ja kurssi valmis.

 

9.9.2015 Vessöö iso kivi

Ja toisen aowd-kurssin jatkoa iltasukelluksen merkeissä. Oman kuivapuvun vetoketju on sanonut työsopimuksen irti lopullisesti, joten sukeltelin pitkästä aikaa märkäpuvulla. Eipähän siinä mitään, vesi on lämmintä, joten hyvin pärjäsi. Kävimme suunnistuskuviot läpi pinnalla, samoin kuin sukelluksen kulun muutenkin. Vedessä tsekkasimme vielä painot kertaalleen ja lähdimme sukeltamaan. Suunnistuksen ja nosteenhallinan yhdistäminen osoittautui hiukan haasteelliseksi, mutta haasteista selvittiin ja opittiin. Kompassiharjoitusten saavuttua maaliin siirryimme tekemään luonnonmukaista suunnistusta rinteeseen. Pieniä ahvenia isoissa parvissa ja yksi suutari rinteessä. Pinnalla vastaan kahlasi Minna ja Heikki menossa omalla sukellukselleen (jolla he näkivät ison hauen!!). Ilta oli jo sen verran pitkällä, että märkäpukua riisuessa tuli vähän viileä. Vielä loppupriiffi, kirjojen täytöt ja niin edelleen. Mukavan rauhallinen iltasukellus.

 

6.9.2015 Pulkkilanharju, pikkusilta

Jatkoimme eilen alkanutta Aowd-kurssia syväsukelluksen merkeissä. Ensin käytiin läpi sukelluksen vaiheet pinnalla jonka jälkeen jännittyneessä ilmapiirissä veteen. Vielä nopea varmistus, että kaikki muistavat sukelluksen kulun ja liivit tyhjiksi. Uimme rauhallista vauhtia syvemmälle pimeyden ympäröidessä meidät hiljalleen, kunnes saavutimme hyvän paikan ja syvyyden. Teimme sovitut tehtävät ja lähdimme uiskentelemaan rinnettä ylöspäin siksakkia. Matkalla näimme useita rapuja, ison ahvenparven, tukkeja ja muuta mukavaa. Matalammassa teimme vielä ilmanjakoharjoituksen, jonka jälkeen siirryimme turvapysähdykseen viiteen metriin. Nosteenhallinta onkin jo sillä tasolla, että turvapysähdys sujui oikein hyvin. Sukelluksen kesto 35min, suurin syvyys 22m

Syväsukellusen jälkeen oli vuorossa etsintä- ja nostosukellus. Harjoittelimme solmuja, reelin käyttöä ja etsintäkuvioita pinnalla, sekä tutustuimme nostosäkin käyttöön. Pullojen vaihto ja veteen. Painovyötä etsittiin eri kuivioilla ja nostettiin ylös muutamaan kertaan. Solmujen teko pimeässä hanskat kädessä ei ollutkaan niin helppoa kuin pinnalla, mutta onnistui muutamalla yrityksellä. Nostotkin sujuivat turvallisesti. Sukelluksen kesto 42min, suurin syvyys 11.3m. Näkyvyys aika hyvä, varmaan seitsemän metriä.

 

5.9.2015 Vessöö pääty

Aowd-kurssin nosteenhallintasukellus kahdelle oppilaalle, joiden edellisestä sukelluksesta oli vierehtänyt jo yhdeksän vuotta. Aloitimme siis hyvin rauhallisesti ja pikkuhiljaa totutellen. Ensin treenailtiin muutamia perustaitoja, kuten maskin ja regulaattorin tyhjennystä, jonka jälkeen aloitettiin itse nosteenhallinta. Finpivottia, leijumista, uintia, lisää pivottia, lisää leijumista ja tämä toistettuna monta kertaa. Välillä hienosäädimme painojen määrää ja sijaintia, jonka jälkeen leijuminen alkoi sujumaan paljon paremmin. Veden alla vierehti  60min, suurin syvyys huimaavat 7.6m

Kun nosteenhallinta saatiin kohtuulliselle tolalle, siirryimme suunnistusharjoituksiin. Ensin käytiin läpi kompassin käyttöä pinnan päällä ja veden alla tehtävät harjoitukset. Sitten pullojen vaihto ja takaisin veteen. Harjoitukset sujuivat mukavasti, mutta toki pieniä ongelmiakin oli, niistä selvittiin ja saatiin hommat maaliin asti. Suunnistuksessa kesti 46min, suurin syvyys 7.9m Näkyvyys heikohko molemmilla sukelluksilla, nelisen metriä.

 

14.8.2015 Vessöö iso kivi

Arin kanssa hupisuke ja treeniä. 65min, syvyys 10.4 metriä. Syvällä vesi on näköjään näin kesällä hyvin sameaa, näkyvyys putosi lähes käsikopelo-luokkaan.

 

9.8.2015 Vessöö iso kivi

Aowd-kurssi jatkuu. Tällä kertaa kuivapuku-sukellus kahdelle oppilaalle. Harjoitteet sujuivat moitteetta ja tästä eteenpäin ei oppilaiden tarvitse enää kastua (ellei sitten puku vuoda, kuten omani teki) Sukellusen kesto 45min, suurin syvyys 8.5m

Seuraavaksi jatkoimme suunnistuksen merkeissä. Tässäkään ei ihmeitä, paikat löytyivät helposti, neliön suunnistamisessakin vain parin metrin heitto. Sukelluksen kesto 39min, suurin syvyys 10.4m

 

2.8.2015 Vessöö iso kivi

Jussi halusi kokeilla sidemount-systeemiä, joten otin itselle takkiliivin ja luovutin kylkipullot kilkkeineen hänelle yhden sukelluksen ajaksi. Aluksin säädettiin painot, otettiin vähän regun vaihtoa ja totuteltiin muutenkin uusiin varusteisiin. Sitten normisukellus rinteessä, hienosti sujui. Sukelluksen kesto 54 min, suurin syvyys 9.8m

 

24.7.2015 Vessöö iso kivi

Arin kanssa hupisuke ja treeniä. Uitiin taas rinnettä pitkin ja näimmekin aivan hirvittävän määrän ahvenia, isoja parvia viiden-kahdeksan metrin syvyydessä. Ennen pintautumista treenasimme taas ja säädimme painotusta ynnä muuta mukavaa. Sukelluksen kesto 78 min, suurin syvyys 11.3, näkyvyys 6m

 

19.7.2015 Iso Melkutin

Arin ja Minnan kanssa pitkästä aikaa melkuttimella pulikoimassa. Käytiin kivipakalla, josta bongasimme runsaasti kaloja, myös pienen mateen kivenkolosta. Katsastimme myös lavan, jonka luota löytyi rapu. Sukelluksen kesto  61 min, suurin syvyys 10.1m, näkyvyys 5m

 

17.7.2015 Vessöö, iso kivi


Parin tuttavan kanssa tutustumissukellusta. Toisen tutustutin puolitoista kuukautta sitten Suomisukellukseen ja tällä kertaa hän halusi kokeilla jo kuivapukua, eli täälläkin sukeltaminen kiinnostaa. Toinen oli ensimmäistä kertaa sukeltamassa Suomessa, vaikka kokenut sukeltaja muuten onkin. Reissu meni oikein hienosti, kuivapukuharjoitteissa oli vähän ongelmia letkun kanssa, mutta muuten sujui loistavasti. Sikäli hyvä tuuri, että nähtiin valtavasti ahvenia, myös todella isoja. Vesikin oli niin lämmintä, ettei ensikertalainenkaan säikähtänyt, vaan halusi lisää.

Sukellusaika 60 min, vesi 17 astetta, suurin syvyys 11.6, näkyvyys kuutisen metriä. Kylkipullot.

 

12.7.2015 Pulkkilanharju, pikkusilta ja Tiilijärvi

Jussin kanssa koko päivän reissu. Ensin pulkkilanharjulle, syvempi sukellus, 23.5 metriä. Näkyvyyttä viitisen metriä ja vesi pohjallakin 11 astetta. Sidemount-systeemillä menin. Nähtiin iso ahvenparvi, rapuja yms vakiokamaa. 45 minuuttia.

Päivän toinen sukellus tehtiin Tiilijärvellä. Sukellus oli hiukan laimeahko, näkyvyys vain 3-4 metriä ja nähtävyyksinä 2 ahventa. Vesi kylmää kuten tilkillä yleensä, 10 astetta, suurin syvyys 9.8 metriä. Kympit kyljillä edelleen. 35 minuuttia.

 

28.6.2015 Vessöö, uimaranta

Perussukea kuopalla ja vähän treeniä.

 

24.6.2015 Vessöö, uimaranta

Arin kanssa treenausta. Pullojen irrotus/kiinnitys ylhäältä ja alhaalta, puhaltava regu, venttiilijumppaa muutenkin, ilman jakoa, poijun ampuminen, nousu poijulla, dekoilua yms mukavaa. Tuplakympit kyljillä. Näkyvyys viitisen metriä, vesi jo 14 astetta. 

Fortuna-hylky

-

13.6-20.6 Kroatia, Vis-saari

Visin saari valikoitui tämänkertaiseksi lomakohteeksi hylkyjensä vuoksi. Voin muuten suositella sekä saarta, että ISSA-diving centeriä. Mahtavia hylkyjä on monta, mutta useat ovat syvähköjä, joten dekompressiota tuli lähes jokaisella sukelluksella. Matalampiakin hylkyjä löytyy, mm vanha laiva jonka uumenissa asustaa iso ja seurallinen ankerias. Lisäksi biosukelluskohteet ovat mainioita, amforoita löytyy matalasta, mm. mureenoita nähtiin useita, paljon nudibrancheja ja värikästä kalastoa. Sukelluskeskuksella on kaksi hyvää venettä, itse keskus sijaitsee ihan kiinni rannassa ja veneet ovat samassa rannassa, joten siirtymiä ei oikeastaan ole ollenkaan. Keskuksen väki on erittäin ammattitaitoista ja koulutettua, he ovat tehneet työtään kauan ja tuntevat kohteet kuin omat taskunsa. Sukelsin koko reissun sidemountilla, kymppilitraisilla pulloilla. Vesi on syvällä viileää, joten kuivapuvulla menin koko ajan ja valinta oli oikea. Keskuksesta sai helikkaa ja nitikkaa pulloihin tarvittavat seokset.  Jos kaipaa kursseja, niin nekin onnistuu, full trimiksiin saakka.

-

6.6.2015 Gråskär-hylky

Lähdettiin Jussin ja Arin kanssa liikkeelle isommalla veneellä etsiskelemään hylkyä ja sukeltamaan. Aurinko paistoi lähtiessä ja pääsimme nauttimaan hyvästä säästä koko menomatkan. Kohteelle päästyä viistokaiutimme hetken ja lähdimme sitten kokeilemaan lupavasta paikasta. Hylky löytyikin, mutta on hyvin vaatimaton, muutamia lautoja pohjaa vasten, eipä juuri muuta. Löydettiin myös suuri 200 litran tynnyri painoineen, sisään oli tungettu pressua, jäi vähän vaivaamaan, mitä siellä sisällä olisi...

Varusteina tilan säästämiseksi takkiliivi ja 12/200 pullo. Sukellusaika 40 min, suurin syvyys 10.4 m, näkyvyys 2-3 metriä, vesi 9 astetta.

 

2.6.2015 Vessöö, iso kivi

Jussin kanssa perushupisukea. Kylkipullot. Näkyvyys 3-4 metriä.

 

30.5.2015 Vessöö, iso kivi

Parille tuttavalle heidän ensimmäinen sukellus Suomessa. Kuulemma vähän erilaista touhua kuin Aasiassa :-) Mutta hyvin se meni ja molemmat tykkäsivät kovasti. Nähtiin isoja ahvenparvia ja näkyvyys oli edes kohtuullinen, samoin veden lämpötila. Kylkipulloilla edelleen.

 

9.5.2015 Vessöö, uimaranta

Perussuke Jussin kanssa 10/232 sidemount setillä, 41 minuuttia ja 13.7 metriä. Vesi pohjalla vain viisi astetta.

 

2.5.2015 Pulkkilanharju, pikkusilta

Aowd-kurssin syväsukellus Jussille. Paikaksi valikoitui hyväksi havaittu pikkusilta. Kohteessa on hyvä silttaamaton pohja ja riittävän syvälle pääsee helposti ilman pitkää uintia. Sukellus käytiin läpi jo matkalla ja perillä tehtiin laskuharjoitus pinnalla, jonka jälkeen varusteet niskaan ja veteen. Vein ensin 12 litraisen alumiinipullon viiteen metriin lisäpainoilla ja poijulla varustettuna. Sitten vain kohti pimeyttä. Näkyvyys yllätti positiivisesti, viitisen metriä. Uimme suoraan ulos rannasta kunnes pääsimme 25 metrin syvyyteen. Siellä teimme laskuharjoituksen, joka meni loistavasti ja vertailimme tietokoneiden syvyysnäyttöjä. Sitten sukellettiin rinteessä samalla suunnistaen kohti rantaa. Viidessä metrissä teimme vielä ilmanjakoharjoituksen kahteen kertaan ja jatkoimme matkaa kohti "piilopulloa". Löydettyämme alumiinipullon teimme vielä ylimääräisen hätädeko-harjoituksen viisi minuuttia, jonka jälkeen kokemusta rikkaampina pintaan. Hieno sukellus, näimme rapuja, pienen mateen, kiiskiä, ahvenia, paljon tukkeja ja muuta kivaa. Sukellusaika 47min, suurin syvyys 25m, vesi 4 asteista. Kylkipullothan ne taas oli...

 

22.4.2015 Vessöö, uimaranta

Aowd-kurssin suunnistusosuus Jussille. Olin jo edellisellä kerralla käynyt juttuja läpi ja antanut kompassin harjoittelua varten lainaan. Kävimme sukelluksen ja harjoitteet tarkkaan läpi pinnalla ja lähdettiin treenaamaan. Ensin viritin mittanauhan pohjaan, jossa otimme mitan potkujen mukaan, sitten suunnistus suoraan ja takaisin, kolmio, neliö, luonnonmukainen suunnistus yms. Hienosti meni ja aowd-luokitus on sukelluksen lähempänä. Sukellusaika 51min, suurin syvyys 11.9m, vesi lämmennyt pykälän verran viiteen asteeseen. Samat kympit kyljillä ja näkyvyys edelleen hienot kuusi metriä.

 

19.4.2014 Vessöö, uimaranra

Jussin piti päästä talven jäljiltä ensimmäiselle sukellukselle, joka meni tietenkin treenaillessa ja palautellessa juttuja mieleen. Käytännössä koko sukellus meni treenin merkeissä, mutta mikäs siinä, tuleepahan itsekin harjoiteltua samalla. Suurin syvyys 13.4, sukellusaika 42 min, kympit kyljillä ja vesi 4 astetta. Vesi jopa vielä kirkkaampaa kuin viimeksi, ehkä jopa seitsemän metriä näkyvyyttä paikoitellen.

 

15.4.2015 Vessöö, uimaranta

Lähtihän ne jäät lopulta kuopaltakin, joten testaamaan vain. Seuraksi lähti Ari, Minna ja pari Minnan kaveria. Olin muokannut sidemount-systeemiäni melko voimakkaasti, siirtelin ja lisäsin D-lenkkejä ja kiinnitin kellukkeen kiinteästi hihnastoon. Nyt koko systeemi tuntuu valmiilta ja hyvältä sukeltaa. Kestihän siinä aika kauan :-) Itse sukellus peruskauraa ja treenasin samalla puhaltavia reguja, pullojen irrotuksia ja ilman jakamista.  Suurin syvyys 11.3, sukellusaika 41min, kympit kyljillä, vesi 4c. Vesi oikein kirkasta, näkyvyys kuutisen metriä.

 

28.3.2015 Laxå-hylky

Kevään ensimmäinen reissu merelle. Päädyttiin tuttuun ja helppoon kohteeseen kun kelikin oli hiukan tuulinen. Vettä ei sentään satanut kohteelle ajaessa. Parkkeerasimme veneen peräankkurin varaan keula kiinni rantaan ja puimme varusteet päälle. Jouduin vielä riisumaan jo kerran puetun hihnaston, koska olin unohtanut pelastusliivit päälle, tuntuikin kovin ahtaalta :-) Veden alle päästyä näkyvyys osoittautui pettymykseksi, vain parisen metriä levien voimakkaan kevätkukinnan vuoksi. Hylky kuitenkin löytyi ja tutkimme sitä hetken, jonka jälkeen lähdimme kiertämään rantaa itäpuolelta, josta sitten löysimme loput hylystä, runsaasti kappaleita noin viiden metrin syvyydellä. Kylmä tuli nopeasti, joten suunnistimme takaisin veneelle ja nousimme pois vedestä. Kupit kuumaa ja proteiinipatukat ennen kuin lähdimme ajelemaan takaisin. Heti alkumatkasta alkoi vesisadekkin, jipii. Suurin syvyys 11.4m, sukellusaika 38min ja varusteina edelleen kympit kyljillä. Vesi 2c.

 

15.3.2015 Heinola, Kymijoki, Casinon ranta

Tämän talven Kymijoki-sukellukset ovat jääneet kovin vähiin, kohta alkaa veneily/kalastuskausikin, joka omalta osaltaan rajoittaa sukeltamista tässä paikassa, mutta pääsin sentään vielä ainakin kerran virran vietäväksi. Hannen ja Juhan kanssa mentiin. Aurinko paisteli mukavasti ja lämmintä piisasi varusteita pukiessa. Suurin syvyys 17.4m, sukellusaika 34 min ja varusteina 10 litraiset kylkipullot.

-

-

7.3.2015 Porkkala, keittokatos

Kaikki vakikaverit (sukellus) olivat jotenkin estyneitä. Sukeltamaan piti kuitenkin päästä, joten kun äkkäsin dyykkiremmi vesipäiden facebook-sivulta tapahtuman ja tungin röyhkeästi tuntemattomien mukaan. Sukeltamisessa on siitä hyvä harrastus, että vaikka et ole tavannut ihmisiä aikaisemmin, pääset sukeltamaan heidän kanssaan ongelmitta ja kaikilla on vieläpä oikein mukavaa.

Saavuin keittikselle kymmeneksi ja hetken kuluttua tulivat muut. Toinen pari sukelsi omia aikojaan, että saisivat treenata rauhassa ja minä sukeltaisin Tomin parina. Sovittiin peruskuviot ja kurkattiin toistemme laitteet, minkä jälkeen kamat niskaan ja veteen. Painuttiin alas heti rannassa ja otettiin reilusti syvemmälle, n. kahdeksaantoista metriin, jonka jälkeen rannan suuntaisesti pohjoista kohti. Matkalla törmättiin kiiskiparveen, olisivatko olleet kosiopuuhissa, siihen malliin pöllyttivät pohjaa säntäillessään edes takaisin. Sormia palelsi jo vähän kun käännyimme takaisin kohti rantaa ja palasimme kallioita seuraillen lähtöpaikalle. Nyt näimme paksun kaapelinkin, joka syvemmällä on hautautunut pohjamutaan. Turvapysähdyksen jälkeen pintauduimme ja rantauduimme. Autolle kävellessä havaitsin eilisen maastavedon kipeyttämän selän tulleen kylmässä vedessä entistä kipeämmäksi, joten viimeisetkin haaveet toisesta sukelluksesta joutui hautaamaan. Muut jäivät vielä syömään eväitä ja tekemään toisen sukelluksen, itse pakkasin kamat autoon ja suunnistin perheen luo. Mutta sukellus oli oikein mukava ja sujui hienosti, kiitos siitä parille.

Sukellusaika 40min, suurin syvyys 18.3m, näkyvyys kolmen metrin luokkaa,  syvemmällä sameampaa, n. 15metriin asti ihan ok näkyvyys. Vesi nolla-asteista (suunnon mukaan) Varusteina 2x10/232 pullot kyljillä. Edellisen sukelluksen jälkeen säädin vielä pullojen kuminauhakiinnitystä pidemmäksi ja säätö tuntui taas menneen oikeaan suuntaan. 

 

1.3.2015 Heinola, Kymijoki, casinon ranta


Emäsalossa on uiskenneltu jo aika paljon, joten lähdettiin vaihteen vuoksi Kymijokeen pulikoimaan. Ari ei olekkaan käynyt täällä aikaisemmin. Ensin tutustuttiin kohteeseen jalkaisin ja käytiin läpi sukelluksen kulku. Sen jälkeen kamat niskaan ja veteen. Olin säätänyt sidemount-varusteita melko rankalla kädellä, joten testailin vähän matalassa vedessä, ja säätö oli onnistunut, pullot istui paljon mukavammin kyljillä. Lähdettiin sitten uimaan hissuksiin laiturilta kohti monttua. Edettiin oikein rauhallisesti, että Ari sai totutella uuteen paikkaan ja virtaan. 

Montun pohjalle päästyämme alkoivat ongelmat. Arin regu alkoi puhaltaa hissukseen. Neuvoin häntä vaihtamaan octolle, ja säädin annostajaa hiukan tiukemmalle. Puhallus loppuikin ja ihmettelimme hetken isohkoa madetta jonka jälkeen jatkoimme virran mukana eteenpäin. Hyvin nopeasti sain kuitenkin valomerkin ja käsimerkin ongelmista. Regun puhallus jatkui ja oli nyt selvästi voimakkaampaa. Päätettiin keskeyttää sukellus ja lähdimme suunnistamaan suoraan kohti rantaa. Viidessä metrissä pysähdyttiin normaaliin safetystoppiin, mutta puhallus oli voimistunut niin paljon, että ilma kävisi vähiin, joten annoin oman pitkällä letkulla varustetun annostajani Arille, käytin itse lyhyttä letkua ja suljin Arin pullon venttiilin. Stopin jälkeen avasin pullon jotta Ari saisi winginsä täyteen pinnalla. Uiskentelimme hissukseen rantaan edelleen ilmaa jakaen ja pintauduimme. Arin saatua winginsä täyteen suljin pulloventtiilin, ettei pottu tyhjenisi ihan kokonaan. 

Sukellus jäi vähän lyhyeksi, emmekä päässeet normaalille reitille, vaan pintauduimme tasan samaan paikkaan mistä lähdimmekin. Opittiin kuitenkin paljon, todettiin, että vaikka jotain sattuu, niin hyvin selvitään. Hyvä sukellus siis. Veden alla oltiin 24 min, varusteina 2x10/232 pullot kyljille ripustettuna. Näkyvyyttä riitti noin kuuteen metriin, virtaus suhteellisen normaali, hiukan vaimeampi. Suurin syvyys 18.1 metriä.

Kotona huomasin, että kameran kotelo lainehti vettä, eikä kamera suostunut toimimaan enää huolellisesta kuivatuksesta huolimatta. Kehveli. Pitänee hommata uusi kamera tai sitten tähän saumaan uusia koko systeemi.

Kuvaus

-

19.2.2015 Emäsalo, itäranta.

Hommattiin suoja-aluelupa ja sitähän piti päästä heti kokeilemaan. Ensin ilmoitus merivalvontaan, kamat päälle ja veteen. Puhalteli jonkin verran ja aallokkoakin riitti, selvittiin kuitenkin ihan mukavasti. Lähdettiin sukeltamaan nuotiokatoksen luota kohti niemen kärkeä. Matkalla löydettiin muutamia uistimia, nähtiin kivinilkkoja, kolmipiikkejä ja vaskikala. Myrsky oli repinyt levää ja sen sellaista irti, hiekkapohjaa peitti paikoin keinuva kerros. Tällä kertaa viihdyttiin vedessä 38 min, varusteina edelleen takkiliivi selässään 10/232 pullo. Näkyvyys myrskyn vuoksi heikohko, kolmisen metriä.

 

13.2.2015 Emäsalo, itäranta

Rankka työviikko takana, joten mentiin sen päätteeksi viilentymään mereen. Lämpötila huiteli hiukan nollan yläpuolella ja näkyvyys oli pudonnut n. neljään metriin. Sukellus meni oikein mukavasti. Päästelin heti alusta lähtien hanskoihin ilmaa, eikä nakit palelleet ollenkaan pahasti. Nähtiin myös kivinilkkoja, kuolleita tuulenkaloja ja Ari näki vaskikalan. Takkiliivi ja 10/232 pottu. Tarjettiin 34 min.

 

4.2.2015 Emäsalo, itäranta

Perussukellusta, ilma pikkupakkasella, vesi nollassa. Nähtiin paljon kivinilkkoja ja matalassa vedessä kolmipiikkejä. Hyvä näkyvyys, kuutisen metriä. Sormet paleli niin, että sattui. Varusteina takkiliivi ja 10/232 pullo. Veden alla viihdyttiin 33min.

 

6.1.2015 Emäsalo, itäranta

Jäät ovat saapuneet siinä määrin, että venettä ei saa mistään vesille, eikä sisävedet ole enää auki, joten tämä oli ainoa vaihtoehto. Seuraavaksi sitten Kymijokeen tai jään alle. Kotoa lähtiessä pakkasta oli nelisentoista astetta, mutta lauhtui sentään kymmeneen kohteelle saapuessa. Vesi oli jo jäätynyt lautoiksi rannan lähellä. Samoin kivet olivat hirvittävän liukkaat, kirkkaan jään peitossa. Pääsimme silti turvallisesti veteen ja päätimme pysytellä rannan lähellä. Ari testasi uutta maskia ja aluspukua, josta johtuen painotus osoittautui vähän naftiksi, mutta puvun ja wingin huolellisen tyhjentämisen jälkeen homma alkoi pelaamaan. 

Suunnistimme kohti vasemmalla näkyvän niemen kärkeä. Matalassa onkin oikein mukava sukeltaa rakko (ja myös muuta) levää katsellen. Ari äkkäsi siloneulan joko räpisteli neljän metrin syvyydellä kivien välissä. Muuten sukellus oli peruskauraa. Pariin otteeseen kävin pinnassa varmistamassa, ettei jää oli kiinteää. Tietokone näytti veden lämpötilaksi -1 pinnalla ja vähän syvemmällä 0. Kylmähän se tuli erittäin nopeasti, erityisesti sormet paleli helposti. Puolen tunnin sukelluksen jälkeen pintauduimme lopullisesti ja liukastelimme rantaan. Jäiden joukosta kömpivät sukeltajat olivat sen verran eksoottinen näky, että pääsimme pitkäputkisen kameran kohteeksi :-)

Taapersimme reippaasti autolla, jossa huomasin tehneeni onnettomia mokia. Auton avaimet olivat aluspuvun taskussa, enkä ollut avannut laitepaketin liitoksia rannassa. Pienen kikkailun jälkeen sain laitteet selästä, vaikka kuiviksen letku jäikin kiinni pukuun. Vetoketjukin aukesi ja saimme auton ovet auki. Sitten homma helpotuikin termospullollisella kuumaa vettä. Varusteina takkiliivi ja 10/232 säiliö. Sukellusaika 28min ja suurin syvyys viitisen metriä.

 

4.2.2015 Emäsalo, Itäranta

Meri kävi välillä jäässä mutta taas on ollut sen verran lauhaa, että päästiin veteen. Päivä meni töissä, mutta sovimme tällit parkkipaikalle neljäksi ja laskimme, että ehtisimme valoisan aikana takaisin autoille.

Emäsalontie oli todella liukkaassa kunnossa, joten myöhästyin vähän sovitusta ajasta, mutta parempi niin kuin löytää autonsa hirvimailta. Nykäisimme kamat selkään parkkipaikalla ja kahlasimme lumen läpi rantaan. Aallokkoa ei juuri ollut ja rannan kivetkin pitivät tossun alla ilman jääpeitettä. Sukelluksen aikana näimme monta kivinilkkaa, isoja ja pieniä, sekä useita kolmipiikkejä. Tietokone näytti veden lämpötilaksi koko sukelluksen ajan -1, mutta suunta heittänee tuossa kohtaa asteen-pari. Emme kyllä käyneet 5.5 metriä syvemmellä. Näkyvyys mukavat kuutisen metriä. Veden alla viihdyttiin 33 minuuttia, jossa oli vähän liikaa. Sormiin sattui todella kovasti ja sitten kun ne alkoivat autolla lämpenemään, sattui vielä enemmän. Mutta oikein mukava sukellus. Takkiliiviä ja 10/232 pulloa riisuessa alkoi olla jo täysin pimeää.

Hörppäsimme vielä teetä lämmikkeeksi ja söimme proteiinipatukat, joiden voimalla jaksoi ajella kotiin.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.03 | 17:59

Moikka

Crewsaver kuivapuku kaipaisi uusia jalkaosia. Vanhat ”lateksi” malliset voisi vaihtaa mansetteihin tai muuhun toimivaan ratkaisuun. Onnistuisiko?

...
01.10 | 10:04

hei, onko nuo pelkän työn hintoja ja jos on niin saako teiltä myös vetoketjuja vai tilaako asiakas itse

...
15.02 | 17:16

Lähtisin siitä että mahdollinen, mutta ei järkevä.. Tulee liian kalliiksi, eikä lopputuloksesta ole varmuutta.

...
15.02 | 14:19

Onko kuivapuvun koon suurentaminen mahdoton juttu?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS