Sukellusloki 2013-14

-

30.12.2013 Nitrox-kurssi

Pidin nitrox-kurssin yhdelle oppilaalle, tutun ihmisen ollessa kyseessä päädyimme suorittamaan kurssin teoriaosuuden keittiössä kahvipöydän ääressä luokkahuoneen sijaan :-) Oppilas oli katsonut videon ja lukenut kirjan huolella, joten teoriaosuus sujui oikein kivuttomasti, mutta kyllä siinä aina muutama tunti vierähtää mukavasti tärkeistä asioista jutellen. Rikastettuun ilmaan liittyviä kysymyksiäkin oli tullut oppilaalle mieleen ja niihin vastaillessa meni tietenkin hetki. Loppukoe meni heittämällä läpi, minkä jälkeen siirryimme harjoittelemaan kaasujen analysointia, pullojen merkkaamista ja sukellustietokoneen käyttöä. Oikein mukava iltapäivä hienossa seurassa rakkaasta harrastuksesta jutellen, voiko parempaa työtä enää ollakkaan?

 

29.12.2013 Vessöö

Vuoden viimeinen sukellus, käytiin Jussin, Timon ja Arin kanssa perussukelluksella Vessöön kuopalla. Timon regu otti sitten ja jäätyi heti veteen päästyä, joten sukellus jäi hänen osaltaan kastautumiseen. Läksimme Arin ja Jussin kanssa uimarannalta vasemmalle, painuttiin heti alussa rinnettä pitkin kympin tienoille ja jatkoimme siitä pikkuhiljaa matalampaan veteen, niin että parinkymmenen minuutin kohdalla olimme kuudessa-seitsemässä metrissä, jolloin käännyimme takaisin. Jonkin ajan kuluttua nostin syvyyden n. viiteen metriin, jossa jatkoimme loppumatkan lähtöpaikalle. Kalan kalaa ei nähty tänään, eikä eilen, joten uskoisin siinä toisessakin lammessa olevan kaloja, vaikkei niitä eilen nähtykään, jurovat varmaan montun pohjalla. Loistava näkyvyys, vähintään 6-7 metriä, veden lämpötila 3 astetta, sukelluksen kesto 41 min, varusteina sidemount 2x12/200.

 

28.12.2013 Vessöö 2

Kävimme Arin kanssa testaamassa uutta paikkaa, Harppuniementien varrella, ensimmäisen kuopan jälkeen (jonkin verran matkaa) vasemmalla olevaa hiekkakuoppaa http://goo.gl/maps/vBxt7. Kyseisessä paikassa vierailu oli molemmille ensimmäinen kerta, joten tunnustellen mentiin. Auton saimme ajaettua ihan veteen kiinni, joten sidemount-pullot sain nosteltua suoraan takakontista veteen. Ranta osoitteuatui nopeasti syveneväksi rinteeksi, veteenmeno onnistui mukavasti ilman pitempää kahlaamista. Heti alussa oli hetken aikaa kivikkoista tasannetta ja sen jälkeen jyrkähkö rinne, laskeuduimme rinnettä n. 11 metriin, mutta syvyyttä olisi löytynyt ainakin jonkin verran enemmän. Uimme lähtöpaikalta n. lammen vastakkaistasta rantaa kohti, siitä oikealle, takaisin lähtörantaa kohti ja takaisin lähtöpaikalle. Pohjan muodot olivat hyvin vaihtelevat, rinnettä, harjua matalampaa yms. Lammen eteläpää vaikutti syvemmältä kuin pohjoispää, mutta näin lyhyen ensimmäisen visiitin perusteella ei uskalla arvailla tarkemmin. Sormia alkoi palelemaan armottomasti, joten sukellusaika jäi n. 35 minuuttiin. Veden lämpötila kolmisen astetta, näkyvyyttä 4-5m. Varusteina sidemount 2x12/200.

 

8.12.2013 Porvoon uimahalli

Olin taas seuratoiminnassakin mukana, pidimme Ronjan kanssa junnuille sukellus-hauskanpitoa. Ronja oli varannut mukaan pienen muovisen joulukuusen, joka asennettiin hyppyaltaan pohjalle ja osallistujat koristelivat kuusen vapaasukeltaen. Lisäksi sukellutimme laitteilla aina yhtä junnua kerrallaan, niin että kaikki pääsivät kokeilemaan myös paineilman hengittämistä. Pieniä paineentasausongelmia oli parilla oppilaalla, mutta niistä selvittiin kunnialla. Itselläkin oli oikein mukavaa hillua vedessä tonttulakki päässä. Kulkuset tosin karisivat melko tehokkaasti ja niitä piti keräillä altaan pohjasta, mutta kaikki saatiin talteen ja kaikilla oli oikein hauskaa!

Iso mateenjötkäle Kymijoessa

-

4.12.2013 Kymijoki  Casinon ranta

Heittäydyin pitkästä aikaa virran vietäväksi kymijokeen, eli vuorossa oli yöllinen virtasukellus Heinolassa. Mukaan lähti Juha selkätuplilla ja Aki rebellä. Itsellä oli varusteina jo pikkuhiljaa tutuksi tulevat 10/232 pullot kyljille ripustettuna. Pakkasta oli mukavan rapsakasti, yhdeksän astetta ja vesi oli kolmeasteista. Virta hiukkasen normaalia voimakkaampi, mutta ei ollenkaan liian voimakas. Lähtiessä Akilla oli paineentasausvaikeuksia ja parin yrityksen jälkeen hän vilkutti hyvästiksi ja läksimme Juhan kanssa kahdestaan. Heti laiturin vieressä näin pienen mateen pohjalla möllöttämässä, ahvenia ja ravun. Painuttiin lainia pitkin monttuun näkyvyyden parantuessa syvälle mentäessä noin neljään metriin. Montun pohjalla Juha äkkäsi kahden tukin välissä olevan ison mateen, josta sain kohtuullisia kuvia. Montusta lähdimme valumaan virran mukana alaspäin potkiskellen pikkuhiljaa kohti lähtörantaa. Rinteen alkaessa näimme toisen mateen ja tämä oli vielä isompi kuin edellinen!!! Taas räpsin muutaman kuvan, mutta matikka ei oikein tykännyt salamasta vaan häipyi paikalta melko nopsaan. Vähän mateen jälkeen olin näkevinäni edessä valoa. Kuvittelin jo näkeväni harhoja, mutta lähemmäksi tullessa valo paljastui Akiksi, joka olikin saanut korvat toimimaan ja lähtenyt peräämme. Aki liittyi mukaan ja jatkoimme kolmestaan virran mukana. Virran mukana leijuessa näimme useamman ravun ja lopussa osuimme "galleriaan", jossa ihmettelimme hetken kännyköitä, tietsikoita, mikroa yms romua, jota on pohjasta koottu yhteen paikkaan. Galleriasta suunnistin jo suoraan kohti rantaa ja tulimmekin seinämälle ihan nousupaikan lähellä. Pidimme vielä turvapysähdyksen n. neljässä metrissä ja nousimme ylös. Sukelluksen kesto 35 minuuttia. Kamat alkoivat jäätymään heti ylös noustua, joten riensimme autoille, hanskat irti ja vetoketju auki, ettei jäädä pukujen vangeiksi. Pitkästä aikaa virrassa sukeltamassa, hieno sukellus ja suunnistuskin osui tasan kohdalleen.

 

30.11.2013 Espoo Sammakkomies

Tällä kertaa oli vuorossa EFR-ensiapukurssi. En olekkaan ennen pitänyt kyseistä kurssia, joten vähän jännitti ja piti valmistautua todella hyvin, kerrata oppaista jne. Mutta hienosti se meni, vaikka itse kehunkin! Normaali padin kurssirakenne, käytiin läpi itseopiskellen tehdyt kertaustehtävät kirjasta, harjoiteltiin tilannearviointeja yms. Tehtiin puhallus-paineluelvytystä yhdellä ja kahdella elvyttäjällä, kylkiasentoa, kääntämistä, verenvuotojen tyrehdyttämistä ja paljon muuta. Loppukoe suoritettiin myös ja sehän meni myös hienosti, eli oppi on mennyt perille. Erittäin antoisa päivä ainakin itselle.

Oppilaat ovat vajonneet "pohjalle"

-

24.11.2013 Kotka allas

Owd-kurssilaisille allasharjoituksia, neljä tuntia hauskanpitoa veden alla. Ihan kaikkia harjoitteita ei ehditty tehdä, mutta seuraavalla kerralla loput. Parempi tehdä rauhassa niin, että oppilaille jää aikaa harjoitella tasapainotusta ja totutella rauhassa ilman kiirehtimistä. Toki pidettiin taukoa välillä ja haukattiin vähän syötävääkin, ettei homma mene suorittamiseksi Cool.

 

19.11.2013 Tiilijärvi niemi

Tänne tuli lähdettyä vähän äkkiseltään. Minna sattui mainitsemaan menevänsä Tiilijärvelle sukeltamana ja päätinkin sitten lähteä mukaan. Tiilijärvi on oikein tuttu paikka, mutta edellisestä sukelluksesta siellä on aikaa parisen vuotta, enkä ole käynyt tuolla niemen puolella kuin pari kertaa. Saavuttiin paikan päälle puoli kahdeksan jälkeen ja puettiin varusteet parkkipaikalla vesisateessa. Olin ottanut taas sidemount-varusteet ja se oli virhe, en muistanutkaan, että varusteita pitää kantaa melko pitkä matka rantaan. Rantaan päästyä ähräsin pullot kiinni kylkiin ja lähdettiin uimaan pinnassa kohti niemen kärkeä. Puolessä välissä Heikin toinen räpylä putosi. Siinä olikin melkoinen etsiminen helposti pöllyävästä pohjasta, mutta löytyi sentään.

Läksimme sukeltamaan niemen kärjestä n. pohjoiseen. Niemihän jatkuu veden alla samansuuntaisena harjanteena, joten seurailtiin harjanteen sivua ulos ja vaihdettiin parinkymmenen minuutin kohdalla harjanteen toiselle puolella jota pitkin palasimme. Pohjaa peittää monin paikoin vihreä matto, mutta toisaalla on taas paljas mutapohja. Näimme runsaasti ahvenia, ison hauen, särjen, sudenkorennon toukkia ja paljon pohjassa mönkiviä öttiäisiä. Mukava sukellus vaihteeksi täällä. Pulloina 2X10/232 ja sukelluksen kesto 43 min. Veden lämpötila 4 astetta...

 

16.11.2013 Vessöö uimaranta

Tää paikka, taas, mä oon jo alkanu nimetä noita tutuimpia affenoita, toi on Masa, toi on Arska... No mut asiaan, tänään sukellusta päivän valossa, oppilaiden kanssa. Toinen harjoitteli suunnistusta ja toinen tutustui kuivapukuun. Kuivista olimme jo harjoitelleet Kotkassa altaalla, joten se oli suht tuttua touhua, mutta onhan se aina eri homma sukeltaa avovedessä. Pinnalla normaalit pintajutut, sitten kamat päälle ja painoja säätämään. Varasin taas ylimääräistä lyijyä rantaveteen.

Painotus saatiin säädettyä ja eipä siinä muuta kuin sukeltamaan. Tosin pulikoitiin ensin rantamatalassa hetkinen, varmistettiin, että kaikki pelaa yms. Ensin suunnistusharjoitus suoralla linjalla melko matalassa. Käytiin välillä pinnassa varmistamassa, että kuivikset tuntuu molemmilla hyviltä ja muutenkin kaikki sujuu. Sitten tehtiin loput suunnistusharjoitukset ja sukellettiin hetki ihan vaan hupia, mutta paineet lähestyi 50bar rajaa, joten pidettiin turvapysähdys ja pintauduttiin. Hommat sujui mukavasti ja kaikki olivat tyytyväisiä päivän suoritteisiin. Sukellusaikaa kertyi n. 35 min.

Affena vessöön yösukelluksella.

-

14.11.2013 Vessöö uimaranta

Yösukellus tuttuakin tutummassa paikassa. Sidemount-treeni oli itsellä päällimmäisenä mielessä, pari Minna, joka otti tehtäväksi löytää aikaisemmin bongattu iso hauki. Puettiin kamat lamppujen valossa ja tuotiin myös rannalle pari valoa, että löydetään lähtöpaikalle, jos jostain ihmeen syystä eksyttäisiin. Sidemount-kamat alkavat pikkuhiljaa tulemaan tutuiksi ja nyt pukeminen sujuu pimeässäkin ilman ongelmia. 

Lähdettiin rannalta suoraan ulos ja uitiin n. 13 metriin, josta kaarsimme loivasti kohti etelää ja palailimme matalassa takaisin. Hauki jäi näkemättä, mutta ahvenia oli senkin edestä. Treenasin pullojen irrotusta/kiinnitystä, pullojen siirtoa eteen, puhaltavaa regua ja venttiilijumppaa. Hain myös tarkempia säätöjä varusteisiin. Ihan ok tuo meni, mutta kun sitä sidemount-kurssia ei ole vielä saanut järjestymään, huomaan välillä ihan yksinkertaisia virheitä, bungeet menee venttiilin väärältä puolelta, letkut sekavasti, säädöt väärin yms. Mutta kun noi oppii kantapään kautta, niin uskoisin, että ne jäävät varmasti mieleen. Sukelluksen kesto 50 min.

 

10.11.2013 Pulkkilanharju venevaja

Isänpäivän sukellus tutussa paikassa. Porukkaa oli viisi henkeä, minun lisäksi Pekka, Minna, Aki ja Heikki. Ensimmäiselle sukellukselle Heikki ei tosin ehtinyt, joten mentiin neljän teaminä, Minna ja Aki edellä, koska heillä oli molemmilla tutut ja turvalliset varusteet minun ja Pekan seuratessa perässä, koska meillä oli uudet ja ihmeelliset varusteet, Pekalla reabreather ja minulla sidemount-tuplat. Tarkoitus oli tehdä lenkki lainia pitkin, joka suoritettiinkin. Mutta ompa jo kylmää vettä! Mittari näytti tasaisesti viittä astetta koko sukelluksen ajan. Annoin Minnan suunnistaa ja keskityin vain totuttelemaan uuteen systeemiin ja tarkkailemaan pariani, jolla on kyllä ihan mukavasti kokemusta reabreatheristä, mutta ei valtavasti ja se on kuitenkin vaativa laite. Mitään ylimääräistä ohjelmaa en vieläkään ottanut itselleni, vain sukeltamista ja regujen vaihtorumbaa. Näkyvyys aika onneton, n 2 metriä, pitäs alkaa pikkuhiljaa jo kirkastumaan ennen talvea. Mutta mukava sukellus, pari madettakin tuli bongattua. Kesto 35 min.

Grillattiin makkaraa ja lämmiteltiin jonkun aikaa, kaikki olivat enemmän tai vähemmän kohmeessa. Säädin myös sm-hihnastoni painoja ylemmäksi, koska sukellusasento tuntui kovin jalkapainoiselta. Toiselle sukelle muutettiin vähän pareja, Minna tuli minun ja Pekan mukaan koluamaan rinnettä matalammalle kun taas Aki läksi Heikin kanssa syvemmälle. Tällä kertaa tutkittiin vain rinnettä ilman mitään sen tarkempaa suunnitelmaa, n. kympissä ulos ja n. kuudessa takaisin. Vartin sukellettuamme huomasin, että puku vuotaa! Kylmä kosteus tuntui ensin keskellä rintaa, aivan kuin kerran aikaisemminkin. Koska sukellusasento on vaakasuorassa, ehtii rintaan kertyä melkoinen lammikko vettä ennen kuin sen huomaa, nytkin havaitsin märkyyden vasta, kun pukua tyhjentäessä kallistuin ja vesi holahti kylkeen/kainaloon. Kai se täyttöventtiili taas kinastelee kanssani. Käänsin sukelluksen samantien, etten kastu ihan täysin. Paluumatkalla harjoittelin ikävästä märkyydestä huolimatta pullojen irrotusta ja kiinnitystä, pullojen siirtämistä eteen sekä poijun ampumisen. Mukava, vaikkakin märkä sukellus, kesto 35 min. Molemmilla sukelluksilla varusteina sidemount-systeemi sekä 10/232 pullot. Kamoja riisuessa tulikin sitten ihan kunnolla kylmä, kun vesi valui alaspäin kastellen rinnan, lantion ja jalat, ei hyvä, varsinkin kun sää oli erittäin kylmä ja tuulinen, toivottavasti ei tule kuolemantautia...

 

9.11.2013 Vessöö uimaranta

Vedet viilenevät ja märkäpuvulla on kalseaa sukeltaa, joten kuivapukua tekee monella mieli, niin tämänpäiväisellä oppilaallakin. Mentiin paikan päälle hyvissä ajoin, että ehditään hoitaa kaikki sukellukseen liittyvä päivän valossa. Aluksi tutustuttiin pukuun, venttiileihin yms. ja käytiin läpi harjoitteet, joita tekisimme veden alla. Sitten vaan kamat niskaan ja painotusta säätämään. Lyijyä tarvittiinkin sitten reilusti arvioimaani enemmän, mistä lie johtunut, mutta alas ei päästy, vaikka kuinka tyhjennettiin rauhassa pukua, liiviä ja keuhkoja. Tähän oli kuitenkin varauduttu ja olin ottanut ylimääräisiä painoja rantaan, joten lisättiin vain pariin otteeseen lyijyä ja alas päästiin.

Tehtiin vaadittavat harjoitukset (ja myös ylimääräiset) rantamatalassa ja lähdettiin sen jälkeen sukeltamaan. Itse sukellus oli hyvin eleetöntä menoa, ihan kuin oppilas olisi sukeltanut koko ikänsä kuivapuvulla Cool. Pysyttelimme matalassa pitkän aikaa, mutta lopussa, kun homma sujui jo hienosti, kävimme n. kymmenessä metrissä ja harjoittelimme vielä rauhallista ylösnousua, joka sekin meni ongelmitta. Hieno sukellus, joka kesti 50 min, näkyvyyttä oli kuutisen metriä, veden lämpötila 7 astetta suunnon koneen mukaan.

 

2.11.2013 Kotka

Allaspolskimista taas vaihteeksi. Ensin discover scuba diving pariskunnalle, joka sujui oikein mukavasti. Taitojakin saatiin tehtyä ja altaassa polskittiin puolisentoista tuntia. Tasapainottaminen sujui ensikertalaisiksi hienosti ja oppilaat näyttivät nauttivan kovasti vedessä leijumisesta.

Seuraavaksi saapui kuivapuvusta haaveileva oppilas kokeilemaan, miltä tuntuu sukeltaa kastumatta. Samalla hän sai kokeilla wingiä, takkiliiviä, erilaisia regulaattoreita yms. Alussa jalat vaikuttivat kovin kevyiltä ja puvun tyhjentäminen vaikealta, joten siirtelimme vähän painoja, että saisimme asennon enemmän vaakasuoraksi. Sehän onnistui, trimmi tuli kohdalleen ja homma alkoi sujumaan. Tehtiin myös kuivapukuun liittyvät harjoitteet, jotta avovedessä päästään suoraan sukeltamaan kuiviksella. Antoisa päivä, kiitos siitä oppilaille!

 Illalla käytiin vielä Divemaster-oppilaiden kanssa viimeisiä teoriaopintoja läpi ja aloitettiin loppukokeen teko. Täysi päivä se taas oli.

 

24.10.2013 Vessöö uimaranta

Yösukellus (jälleen kerran :-) ) hiekkakuopalla. Tällä kertaa minulla oli testissä sidemount-järjestelmä. Sidemount tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että ilmapullot on siirretty selästä kyljille. Tästä seuraa, pullot voi kantaa ensin rauhassa rantaan/veteen ja pukeutumisen jälkeen laittaa pullot kiinni vasta vedessä. Selkä ei rasitu ja liikkuvuus on myös selvästi parempi kun selässä ei ole jäykkää selkälevyä eikä pulloja. Huonoina puolina regulaattoria joutuu vaihtamaan silloin tällöin, että pullot tyhjenevät tasaisesti. Muitakin huonoja puolia varmasti on, mutta en ole niihin vielä törmännyt tällä yhden sukelluksen kokemuksella.

Itse sukellus meni oikein mukavasti, vaikka oletin sen olevan melkoista sähläystä. Olin hyvissä ajoin paikalla, jotta sain ährättyä kamat valmiiksi ja toisten ei tarvinnut odotella minua. Pullojen kiinnittäminen tuotti vähän ohjelmaa, mutta onnistui. Järjestelmää pitää vielä säätää aika paljon, mutta nyt tiedän mihin suuntaan. Muistin vaihdella regua ihan mukavasti, pysyin vaaterissa, enkä sinkoillut pintaan. Mitään ylimääräistä ohjelmaa tai harjoitteita en ottanut, pelkkä sukellus ja regun vaihdot. Toki ongelmiakin oli, kellukkeen tyhjennys ei ihan sujunut kun en löytänyt dumppia ja sitten kun löysin, olinkin pohjassa kun tyhjensin liikaa. Pohjaa nuohosin toisenkin kerran, hävettää... Letkut olivat vähän sekaisin yms pientä.

Yleisesti ottaen olen positiivisella mielellä uudesta järjestelmästä, mutta pitää totutella ja harjoitella paljon, että homma alkaa toimimaan. Myös sidemount-kurssi pitäisi käydä ja suosittelen ehdottomasti sen käymistä jokaiselle, joka harkitsee sidemount-sukellusta.

 

13.10.2013 Vessöö uimaranta

DM-kurssin viimeisiä suoritteita pulikoitiin, etsintä ja nosto olivat aiheena tällä kertaa. Ensin kävimme aiheet läpi maalla ja sen jälkeen siirryimme vetisempään ympäristöön. Oppilaat harjoittelivat etsintäkuviot läpi ja sitten siirryimme nostoharjoituksiin. Solmut oli yllättävän hankala tehdä vedessä paksuissa kuivahanskoilla, mutta onnistui kuitenkin. Samoin nostosäkin käyttö ali vielä hiukan hakusessa. Lyijyläjä nousi kuitenkin molemmilla oppilailla pintaan pikkuongelmista huolimatta. Hyvä suoritus!

Harjoitusten jälkeen ilmaa oli jäljella vielä sen verran reilusti, että päätimme tehdä pienen hupisukelluksen siihen päälle, varsinkin kun näkyvyyskin oli kahdeksan metrin luokkaa. Sukellusaikaa yhteensä 61 minuuttia, varusteina 15L sinkkupullo takkiliivissä. Vesi edelleen lämmintä, 11 astetta.

 

Heikohko kuva, pahoittelen, mutta harvinainen näky, vaskikala

-

5.10.2013 Porkkala keittokatos

Sukelluksen veto Lahden sukeltajien iskuryhmälle. Kävimme ensin kurkkaamassa luotsiaseman, josko olisimme menneet veneenhylkyä etsimään, mutta aallokkoa oli sen verran, että päätimme siirtyä keittikselle. Ensimmäiselle sukellukselle lähdimme portaiden alapäästä, ja suuntasimme kohti etelää. Aika kauan sai uida tylsää hiekkapohjaa, kunnes ihan lopussa ylsimme kallioille, ei oikein hyvä systeemi, olisi pitänyt lähteä toiseen suuntaan tai jotain. Sukelluksen kesto 53 min ja varusteina sinkku 15 + takkiliivi.

Toiselle sukellukselle lähdimme tavallisesta paikasta, ison kallion luota ja suuntasimme pohjoiseen. Nyt menikin paremmin ja kallioita näkyi melkein koko ajan. Lisäksi bongasimme runsaasti katkoja, ahvenia, kilkkejä yms. Sekä VASKIKALAN!!! Empä ole ikinä ennen nähnyt moista. Kunnollista kuvaa en saanut, mutta jonkilaisen kuitenkin todisteeksi ja laitan sen tähän. Sukelluksen kesto 50 min ja varusteina sinkku 12 + takkiliivi. Painot eivät meinanneet riittää pienemmällä pullolla, joten jouduin poimimaan kiven taskuun, että pysyin alhaalla pullon tyhjetessä.

 

4.10.2013 Vessöö uimaranta

Käytiin Arin kanssa pienellä iltapulahduksella. Kohteella joskus vähän ennen kuutta ja kyllähän siitä yösukellus tuli. Ja kun Ari sukelsi märkäpuvullä, niin kylmäkin tuli. Mutta itse sukellus loistokamaa, lähdettiin vaihteeksi uimarannalta vasemmalle. Sieltä löytyikin mukavia harjuja, syvänteitä ja rinteitä. Oli kaislikkoa ja vesikasvien peittämää pohjaa. Ahvenia näkyi runsaasti, mutta suutarit olivat tällä kertaa piilossa. Arin sukellus sujui oikein hienosti, säädimme hiukan painoja, joten tasapainotus sujui kuin vanhalla tekijällä, vaikka kyseessä taisikin olla kymmenes sukellus. Sukelluksen kesto 35 min ja varusteina sinkku 15L tuplaventtiilillä ja kahdella alentajalla, sekä takkiliivi.

 

30.9.2013 Pulkkilanharju, venevaja

Kävin Heinolalaisten sukeltajien mukana pulahtamassa päijäntellä, venevajan rannassa. Paikalla oli jo Kotkalaisia sukeltajia pitämässä P2 kurssia, joten käytin odotteluajan kertomalla heille paikasta, koska he olivat kohteella ensimmäistä kertaa. Olipa muuten todella kylmä ja pipo oli tietenkin unohtunut kotiin, joten jouduin tekemään paidasta tilapäispäähineen. Heinolan porukan saavuttua kiskaisin itsekin varusteet niskaan ja kahlasimme veteen. Lähdimme kahdessa eri porukassa, koska väkeä oli kuitenkin kuusi henkeä, eikä näkyvyyden oletettu olevan kummoinen. Minun mukaani tulivat Juha, Hanne ja Bart. Hanne halusi kuvata, joten sovimme, että minä suunnistaisin ja Hanne tulisi minun parina. Juha ja Bart meidän perässä toisena parina.

Teimme normaalin lenkin, menimme rinnettä pitkin yläputkelle, jossa Hanne kuvaili ja muut tutkivat putkea. Siitä lähdimme lainia pitkin alaputkelle, joka kierrettiin rauhassa. Seuraavaa lainia pitkin taas poijun painon juurelle, josta Toinen pari lähti seuraamaan lainia rantaa kohti ja minä Hannen kanssa suunnistimme kohti rantaa. Matkalla näimme kohtuullisen mateenkin. Rinnettä pitkin uimme pikkuhiljaa lähtöpaikalle jossa turvapysähdys. Pikkukalaa oli paljon, useampi rapu, se made jne. Oikein hieno sukellus, joka kesti 45 min. Varusteina sinkku 15 tuplaventtiilillä ja kahdella alentajalla, sekä takkiliivi.

 

19.9.2013 Vessöö uimaranta

Käytiin Minnan kanssa kahdestaan yösukelluksella. Jo varusteita pukiessa oli pimeää, mutta ollaan tehty noita yösukelluksia jo sen verran paljon, että varusteiden pukeminen menee jo melkein käsikopelolla.  Jätimme pari valoa rannalle merkiksi, jos joudumme nousemaan pintaan jossain kauempana. Tällä kertaa suunnistimme hiukan vinoittain lammen poikki ja tulimme rinteelle, jota pitkin takaisin. Paluumatkalla uimme lähtöpaikan ohi reilusti toiseen suuntaan, koska ilmaa oli vielä runsaasti jäljellä. Silläkin suunnalla on oikein mukavia maisemia, vähän matalampaa kyllä. Ahvenia nähtiin paljon, todella isojakin, sekä suutareita. Yhden suutarin näimme joskus vuosi sitten, mutta nyt kun kävimme toisella suunnalla, suutareita näkyi useita, ehkä viisi yksilöä. Termokliini on tällä hetkellä hyvin selvä, yhdeksässä metrissä. Termokliinin alapuolella näkyvyys reilusti huonompi kuin yläpuolella. Pulloina 2x7/200 ja sukelluksen kesto 58min.

 

 

15.9.2013 Vessöö uimaranta

Yhden owd-oppilaan kanssa ensimmäiset kaksi avovesisukellusta. Ensimmäinen sukellus ihan vaan tutustumisen merkeissä, lähdettiin rinnettä pitkin n. kahdeksassa metrissä. Uitiin vartin verran ulospäin, otettiin hiukan matalammalle ja käännyttiin takaisin. Tulomatka n. kuudessa metrissä. Aurinko valaisi pohjan hienosti, eikä vesikään ollut vielä kylmentyt pahasti märkäpukusukellusta ajatellen. Ahvenia näkyi runsaasti. Sukelluksen kesto 25 minuuttia.

Toinen sukellus menikin rannan lähistöllä puljatessa. Mentiin alas oikein varovasti ja hitaasti, kun oppilaalla oli hiukan vaikeuksia paineen tasauksen kanssa. Tehtiin taidot ja uitiin tällä kertaa vasemmalle uimarannalta, josta löysimme kivikkoa ja lisää ahvenia. Tällä sukelluksella mittaa 21 minuuttia. Omana varustuksena molemmilla sukelluksilla takkiliivi ja 15/232 sinkkupullo.

 

12.9.2013 Vessöö uimaranta

Kahdeksan hengen pulikointia yösukelluksen merkeissä. Oltiin paikan päällä n. kahdeksan aikoihin ja varusteet saimme pukea vielä kohtuullisessa valossa, mutta sukeltamaan lähtiessä oli jo ihan pimeää. Minna johti sukelluksen, mistä hän suoriutuikin mallikkaasti. Koska mukana oli harrastuksen vasta aloittaneita sukeltajia, teimme helpon sukelluksen oikealla olevaa rinnettä seuraillen. Uimme ulospäin n. vartin suunnilleen kymmenessä metrissä, jonka jälkeen Minna käänsi sukelluksen ja nosti porukan n kahdeksaan metriin. Paluumatkalla osuimme hyvin lähtörannalle, eikä porukka hajonnut missään vaiheessa. Itse sukelsin peränpitäjänä varusteinani 2X7/200 pullot. Mukava sukellus ja ahveniakin nähtiin runsaasti.

Koska varusteita riisuessa oli pilkkopimeää, laitoin auton käyntiin ja ajoin sen niin, että ajovalot valaisivat parkkipaikan, näki vähän paremmin Cool Vähän kymmenen jälkeen päästiin jo ajelemaan kohti kotia, kiitos kaikille osallistuneille.

Simpukoita

-

25.8.2013 Porkkala luotsiasema ja keittokatos

Lähdettiin neljän hengen porukalla sukeltamaan Porkkalaan. Aurinko paistoi koko päivän, eikä aallokkoa ollut kuin nimeksi. Lisäksi näkyvyys oli vuodenaikaan nähden suorastaan loistava, kuutisen metriä.

Ensimmäiselle sukellukselle oli lähdössä Juha, Ari ja Jussi, mutta Jussille lainaamastani liivistä petti täyttöpää rannassa ja hän joutui käymään vaihtamassa liivin, onneksi oli varaliivi mukana. Sukelsin siis ensin Juhan ja Arin kanssa, jotta Jussi sai vaihtaa liivin rauhassa. Uitiin ensin rannasta ulospäin n. 14 metriin, jonka jälkeen lähdin rannan suuntaisesti n. pohjoiseen. Nostin samalla syvyyttä pikkuhiljaa. Vartin sukelluksen jälkeen nostin porukan seitsemään metriin ja käännyimme takaisin. Matkalla näimme mukavia kalliomuodostelmia, paljon simpukkaa ja kalaa yms. Ensimmäisen sukelluksen kesto 28 min ja pulloina 2x7/200.

Tällä välin Jussi oli saanut liivin vaihdettua ja läksin hänen kanssaan kahdestaan uusintasukelle. Reitti edellisen kaltainen . Tämä sukelluksen kesto 23 min ja pulloina samat seiskat.

Seuraavaksi teimme lyhyen siirtymän keittokatokselle. Täällä lähdimme sukeltamaan grillipaikan luota lähtevien portaiden alapäästä ja suuntasimme kohti pohjoista. Ylitimme kaapelin ja joulukuusikin nähtiin. Paluumatkalla ylitimme taas kaapelin ja nousimme ylös polun päästä kallioille. Sukelluksen kesto 33 minuuttia ja pulloina samat seiskat. Mutta koska seiskat alkoivat olla kovin vajaat, otin mukaan 12L alumiinipullon kainaloon, josta hengittelin alkuun jonkin aikaa.

Loistava päivä kerrassaan.

Minna ja Ode varusteiden vaihdossa Minna ja Ode vaihtavat kamoja yhdestä annostajasta hengittäen.

-

17.8.2013 Kotka

Allasharjoituksia rapeat viisi tuntia... Dm-oppilaille loput allasharjoitteet ja yksi innokas owd-oppilas mukana. Kymmenen maissa veteen ja tehtiin aluksi owd-oppilaan kanssa allas1 harjoitus kun DM-kandit valmistautuivat omiin koitoksiin. Sitten DM:en stressitesti, joka sujui loistavasta, hienoa toimintaa, toisen auttamista ja kannustusta. Sitten siirryttiin tekemään vesitaitoja, uintitestejä yms, jonka jälkeen allas2 harjoitus owd:lle ja pelastusharjoitus DM:lle. Lopuksi sukellettiin vielä vähän hupia, jonka jälkeen kamat kasaan ja baanalle. Pidimme toki taukoa välillä, ettei ala tympimään. Hyvä päivä, siitä iso kiitos oppilaille!!!

Kaislikon reunaa Rannan kaislikkoa Kråkön kuopalla.

-

15.8.2013 Kråkön kuoppa

Käytiin vaihteeksi tuolla, vaikka edellinen ja ainoa vierailuni paikassa ei hurraa-huutoja ansainnutkaan. Ja ei tämäkään kerta ollut sen ihmeellisempi, näkyvyys oli hyvissä paikoissa parisen metriä, huonoissa lähenteli nollaa. Mutta kaikenlaista elämää nähtiin runsaasti, mistä iso plussa.

Lähdettiin sukeltamaan kuopan länsipäädyssä olevalta rannalta. Suunnittelimme alun perin, että suunnistamme vinosti etuoikealla näkyvää kaislikkoa kohti ja palaamme rantaa pitkin takaisin neljän sukeltajan porukassa. Sovimme kyllä jo pinnalla, että jos porukka ei pysy kasassa, jatkamme pareittain. No toinen parihan katosi perästämme samantien, joten jatkoin Juhan kanssa kahdestaan. Totesin myös suunnitelman olevan huono, koska vähänkään syvemmälle mennessä näkyvyys putosi lähelle nollaa. Joten käänsin suunnan kohti oikealla olevaa rantaa ja uin välivedessä kunnes pohja madaltui n. kuuteen metriin ja jatkoimme siitä rannan tuntumassa kohti suunniteltua paikkaa. Matalammassa näkyvyys oli siedettävä ja näimme paljon ahvenia, särkiä, lahnoja ja simpukoita. 21 minuutin sukelluksen jälkeen pintauduimme sen kaislikon tuntumassa, jota kohti piti alunperin suunnistaa. Toinen pari oli jo pinnassa ja sovimme, että he jatkavat meidän äsken uimalla reitillä lähtöpaikalle ja me uimme vastarannalle ja tulemme takaisin lähtöpaikalle vasenta rantaa pitkin.

Toinen sukellus oli hyvin samankaltainen kuin ensimmäinen. Kovin syvälle ei voinut mennä näkyvyyden pudotessa dramaattisesti vähän kuuden metrin jälkeen. Mutta rantaa pitkin oli oikein mukava sukeltaa. Välillä uimme kaislikon reunamalla, välillä hiukan syvemmällä. Kaloja näkyi täälläkin, sekä paljon veteen heitettyä jätettä. Surullista, ettei luonnosta välitetä. Keräsin pois olutpulloa, uikkareita yms. Mitä nyt taskuun mahtui. Toiset olivat nähneet paluumatkalla useampia pieniä haukia. Pitänee kuitenkin käydä täällä toistekkin. Toisen sukelluksen kesto 23min. Pulloina molemmilla sukelluksilla 2x7/200 pullot.

Vesikasvustoa

-

7.8.2013 Vessöön kuoppa

Käytiin kolmeen pekkaan hupisukelluksella Vessöön kuopalla. Ajeltiin normaaliin paikkaan uimarannan puolelle helteisessä säässä. Käytiin katsastamassa ranta ja morjestettiin paikalla jo oleville uimareille. Kamoja pukiessa saatiin taas avohiki otsalla, mutta eipä kannata valittaa, kohta viilenee taas ja syksy saapuu. Veteen päästyämme teimme suunnitelman. Uitaisiin rinnettä pitkin vastarannalle, käännettäisiin sukellus viimeistään puolen tunnin kohdalla tai kun ensimmäisellä laskisi paine 120 bariin. Paluumatka tehtäisiin matalassa, n. kuudessa metrissä, koska yhdellä oli märkäpuku ja pelkona paleleminen. 

Lähdimme sukeltamaan ja totesin näkyvyyden huonontuneen viimekerrasta jonkin verran, vedessä leijui selvästi levää, varmastikin lämpimien ja aurinkoisten säiden vuoksi. Menomatkalla ihastelimme maisemia, rinnettä ja pohjan muotoja. Pääsimme vastarannalle ja hyvän matkaa vastarantaa pitkin, ennenkuin käänsin sukelluksen ja nousimme n. kuuteen metriin, jossa vesi tuntui huomattavasti lämpimämmältä. Paluumatkalla näimme useita ahvenparvia matalassa vedessä, veteen kaatuneiden puiden runkoja, todella ison kiven joka makasi rinteessä luoden pienen negatiivisen kohdan yms. Osuimme hyvin takaisin uimarannalle ja nousimme ylös kun sukellusaikaa oli kulunut 50 min. Pulloina sukelluksella 2x7/200. Sukelluksen jälkeen kävimme vielä syömässä Mäkissä, kiitos seurasta Juha ja Ronja.

Dm-oppilaat Dm-oppilaat altaalla.

-

3.8.2013 Kotka

Tänään oli dm-oppilailla vuorossa allasharjoituksia. Aloitimme n. klo 11.00 taitojen harjoittelulla, jossa vierähtikin odotettua enemmän aikaa. Useampi tunti myöhemmin taidot oli suoritettu ja saatu hierottua vaaditulle tasolle. Pidimme toki taukoa välillä :-) Cesa ja leijunta tuottivat vähän hankaluuksia ja alussa jouduimme muistelemaan taidon demonstroinnin perusvaiheita, mutta päivän edetessä kaikki alkoi sujua kuin itsestään. Kun taidot olivat valmiit, teimme vielä osan kuntotesteistä ja sitten kello olikin puoli viisi, allasaika päättyi viideltä, joten kamat kasaan ja suihkun kautta kotimatkalle.

Dm-kurssin veto on erittäin opettavaista itsellekin, taidon demonstroinnin pitää mennä just eikä melkein, sekä itsellä, että oppilaalla. Pitää miettiä aina se ammattilaisen kanta asiaan, mitä apukouluttajan pitää osata, mitä häneltä odotetaan kursseilla avustaessa, sukelluksia johtaessa, omia ohjelmia vetäessä yms. Pidän dm-kurssin vetoa kaikkein antoisimpana kurssina, siis itselleni, kiitos siitä mahtaville oppilaille.

 

Owd-oppilaat pinnalla OWD-oppilaat ja DM-oppilas pinnalla Vessöön kuopalla.

-

26-28.7.2013 Coolaroo, Flamingo ja Vessöö

Olihan viikonloppu, perjantaina käytiin kuuteen pekkaan sukeltamassa Coolaroon hylyllä Helsingin edustalla. Lähdettiin RIB:llä liikkeellä vähän yhden jälkeen pienen sateenpoikasen saatellessa menomatkaa. Hylylle saavuttuamme sade oli jo lakannut ja keli muutenkin mainio sillä tuulta tai aallokkoa ei ollut kuin nimeksi. Kiinnittäydyimme hylyn keulaosassa olevaan poijuun ja lähdimme kolmen porukassa sukeltamaan ensin. Laskeuduimme poijuköyttä alas vihreään hämärään. En ollut käynyt paikassa aikaisemmin, mutta päättelin ihan oikein, että tulimme hylynkappaleen takaosaan. Tutkimme ensin katkeamiskohtaa ja jatkoimme siitä vasenta laitaa pitkin kohti keulaa. Matkalla nähtiin todella iso ankkuriketjun aukko. Kiersimme keulan ja jatkoimme kantta pitkin (hylyn kappale on kallistunut oikealle kyljelle) takaisin katkeamiskohtaa päin. Matkalla näkyi mm. parit ruumaan johtavat aukot tikkaineen. Tutkimme vielä hetken aikaa sekalaista romua ja aloitimme nousun. Sukellusaika 40 min, suurin syvyys 22m ja pulloina 2X12.

Toinen kolmen porukka sukelsi meidän jälkeen ja heidän pintauduttua siirryimme peräkappaleelle. Täällä ei ollut poijua, joten kaiutimme kappaleen ja laskimme ankkurin viereen.Kolmikostamme yksi jäi pintamieheksi, joten lähdimme kahdestaan veteen. Laskeuduimme ankkuriköyttä pitkin pohjaan ja totesimme jo matkalla alas, että ankkuriköysi on ihan hylyn vieressä. Vedin harjoituksen vuoksi lainin ankkurilta hylkyyn. Olimme saapuneet pääkappaleen ja irtonaisen hyttikappaleen väliin. Tutkimme pitkän putken, joka on ilmeisesti ollut potkuriakselin tunneli tms. Yritin ottaa kuvaa pesuhuoneen mustavalkoisesta laattalattiasta, mutta eipä tullut julkaisukelpoista. Erikokoisia romuläjiä tuntui olevan vaikka kuinka paljon, uimme useamman sellaisen kautta ja tutkimme pitkät ajat pääkappaletta. Viimeisen kierroksen jälkeen kelasin lainin pois ja aloitimme nousun. Sukellusaika 46 min, suurin syvyys 14.6m ja pulloina samat 2X12.

Lauantaina lähdettiin heti aamusto kohti Flamingoa, jossa teimme OWD-oppilaiden kanssa loput allasharjoitukset. Mukana oli myös toinen DM-oppilas seuraamassa. Allasharjoitukset menivät erittäin mallikkaasti ja DM-oppilas selvisi suorastaan mainiosti, kiinnitti mm. irronneen pullon oikein sujuvasti takaisin oppilaan liiviin.

Allasharjoitusten jälkeen teimme yhden oppilaan kanssa ihan vaan hupisukelluksen Vessöön kuopalla. Sukellus sujui mukavasti oppilaan keskittyessä lähinnä tasapainotuksen harjoitteluun. Itse katselin maisemia ja nautin rauhallisesta sukelluksesta.

Sunnuntaina oli sitten vuorossa OWD-oppilaiden loput avovesisukellukset. Myös DM-oppilas oli seuraamassa. Saavuimme Vessöön kuopalle vähän ennen kymmentä ja lämpötila oli jo silloin tukahduttava. Päätimmekin valmistella kaikki varusteet etukäteen, kantaa ne rantaan ja pukea varusteet vedessä, jotta puku päällä auringossa tarvitsi olla mahdollisimman vähän aikaa. Ensi töikseni jouduin kyllä siivomaan eilisten auringonottajien jäljiltä sylillisen tölkkejä, tupakka-askeja yms. roskaa. Molemmat sukellukset sujuivat kommelluksitta ja kaikki taidot saatiin suoritettu. Pieniä säätöjä jouduttiin toki tekemään, mikä on tietysti ihan normaalia tässä koulutuksen vaiheessa. Mutta kurssi on suoritettu ja oppilaat saavat harjoitella nyt taitoja itsenäisesti. Myös DM-oppilaan uskaltaa kyllä ottaa apulaiseksi kursseilla, ei moitteen sijaa hänelläkään. Sukellusten jälkeen kurssikahvit, kirjojen täyttö ja nokka kohti kotia. Suuri kiitos kaikille sukellusseurasta ja Minnalle tarjoiluista!

 

24.7.2013 Kultakaleeri

Pitkästä aikaa perus hupisukellusta Murenan veneellä. Porukka starttasi viideltä jokirannasta ja kohteella oltiin vähän ennen seitsemää. Meri oli tyyni ja keli muutenkin mainio. Hylky makaa Emäsalon edustalla pienen luodon kyljessä kallioseinämän vieressä. Hylky on pahasti hajonnut, eikä pohjasta kohoa kuin muutamia kylkikaaria ehkä maksimissaan metrin-puolentoista korkeudelle. Joitakin tunnistettavia osia löytyy kaarien lisäksi, esim. polvia. Mukana 7 henkeä, joista yksi tosin oli pintamiehenä, joten sukeltamassa kolme paria.

Lähdettiin parini kanssa ensimmäisinä veteen ja painuttiin veneen perään ripustettua köyttä pitkin alas. Hylky löytyi välittömästi, näkyvyyttä oli n. pari metriä. Olimme tulleet hylyn keskikohdalle josta uimme hiljalleen keulaan. Matkalla näkyi useita kivinilkkoja, pari isoa ahventa ja runsaasti kilkkejä. Tutkimme keulaa aikamme ja uimme sitten hylyn toista laitaa pitkin perään, jonka tutkiminen jäi lyhyeksi kun parin ilma alkoi käydä vähiin. Palailimme takaisin ja tulimme ankkuriketjua pitkin viiteen metriin, jossa pidimme turvapysähdyksen. Mukava sukellus, näkyvyys ylitti odotukseni ja vaikka en olekkaan pahasti hajonneiden puuhylkyjen suurin ystävä, oli sukellus oikein mainio. Pulloina 2X7/200 ja sukelluksen kesto 28min. Paluumatkalla kompuroin vielä koko porukalle pullot täyteen.

 

16-17.7.2013 Vessöön kuoppa

Tiistaina käytiin owd-kurssin loput teoriat läpi ja tehtiin loppukoe. Opiskelut sujuivat oikein mukavasti ja loppukoe meni juhlavasti läpi ja oppilaat pääsivät jännittämään seuraavan päivän sukelluksia.

Kuopalle saavuimme aurinkoisessa säässä ja aloimme valmistelemaan varusteita. Kun kamat saatiin mahdollisimman valmiiksi, kävimme sukelluksen huolella läpi, olihan tämä oppilaiden ensimmäinen avovesisukellus. Hitaasti mutta varmasti saimme varusteet puettua, paritarkastukset tehtyä ja kaiken käytyä läpi. Painoja piti kyllä' hieroa vähän, että saatiin kaikki kohdalleen. Sukeltamaan siis. Ensimmäisellä sukelluksella ei hirveämmin taitoja ole, sukellettiin vain rauhassa rinnettä pitkin ja totuteltiin vedenalaiseen maailmaan. Lopuksi otettiin muutamia joustavia taitoja pinnalla ja eka sukellus olis siinä. Hienosti meni!!! Kesto 24 min.

Mentiin vaihtamaan pullot ja turisemaan mukavia. Käytiin läpi ensimmäinen sukellus ja suunniteltiin toinen. Toisella sukelluksella painuttiin pohjaan ja tehtiin suurin osa taidoista aluksi. Sitten käytiin tekemässä kierros rinnettä pitkin harjoitellen samalla tasapainon hakua jossa on vielä hakemista Cool. No sallittaneen se vielä koulutuksen tässä vaiheessa. Lopuksi otettiin viimeinen taito ja pintauduttiin rauhallisesti. Mukavasti sujunut sukellus jonka kesto oli 27 min. Rantautumisen jälkeen meni tovi jutellessa ja täytellessä lokikirjoja yms. ennen kuin pääsimme lähtemään kotimatkalle.

 

11.7.2013 vessöön kuoppa ja porkkalan keittokatos

Puolen päivän maissa käytiin yhden oppilaan kanssa tekemässä adventure-sukellus vessöön kuopalla, aiheena kuivapuku. Aluksi juteltiin hyvä tovi kuivapuvulla sukeltamisesta, aluspuvuista, puvun säilytyksestä ja huollosta yms. Arvioimme painot ja valmistelimme varusteet mahdollisimman pitkälle, koska päivä oli kovin lämmin, eikä kuivapuku päällä auringossa viitsi olla hetkeäkään ylimääräistä. Varasin erilaisia painoja mukaan painotuksen ja trimmin säätöä varten. Aluksi kokeilimme painotuksen ja lisäsimme kaksi kiloa, jonka jälkeen tehtiin confined-osuus rantamatalassa. Kun puvun käyttö alkoi sujua, säädimme trimmiä pikkupainoilla reisitaskuihin, suoritimme puhaltavan täyttöventtiilin harjoituksen ja kuperkeikat yms. jonka jälkeen lähdimme ihan vaan sukeltamaan ja hakemaan neutraalia nostetta. Ekakertalaiseksi sukellus sujui oikein hienosti, eikä hallitsemattomasta noususta ollut tietoakaan. Sukellukset yhteensä 40 min. 

Myöhään illalla läksin sitten ajelemaan kohti Porkkalaa aowd-kurssin yösukellukselle. Koska aurinkoa ja valoa riittää tähän aikaan vuodesta, piti sukellus ajoittaa puolen yön aikoihin, joten sovimme tapaamisen n. klo 23.00 keittikselle. Mukana oli myös toinen dm-oppilaista. Aluksi käytiin läpi teoriaosuus ja juteltiin vähän käytännön puolesta. Sitten vaan valaisimet paikoilleen rannalle ja pukeutumisalueelle ja kamat päälle, nyt ei ollut enää kuuma :-) Mentiin veteen kallion vierestä ja vähän petyttiin kun vesi näytti kovin samealta. Mutta kun painutiin alas ja saatiin muutama metri vettä päälle, aukesi näkyvyys paikkaan nähden loistavaksi, n. viideksi metriksi. Välillä oli toki sumuisempia alueita, mutta niissäkin näki ja ne olivat pieniä. Aivan mahtava sukellus, oppilaat pärjäsivät hyvin, pitkä rauhallinen sukellus, ahvenia, silakoita, kivinilkkoja, kiiskiä, paljon katkoja yms. Sukelluksen kesto 45 min, pulloina molemmilla sukelluksilla 2x7/200

 

6.7.2013 Vessöön kuoppa

Sukellusretken veto Lahden Sukeltajien 3 hengen iskujoukolle. Päätettiin lähteä liikkeelle uimarannan puolelta. Aurinko paistoi vähän liikaakin, kamoja pukiessa alkoi hiki virrata siihen malliin, että päätin mennä veteen istumaan, ja näplätä hanskat, huput yms pikkujutut siinä. Muut eivät olleet käyneet kohteella aikaisemmin, joten suunnistus jäi minulle. Päätettiin seurata oikealla puolella olevaa rinnettä vastapäiselle rannalle, tutkia siellä rinnettä ja uida lopuksi suoraan poikittain lammen yli lähtöpaikalle.

Heti alussa törmättiin rannan puukasasta lähtevään lainiin, jonka paikan painoin mieleen myöhempää käyttöä varten. Jatkettiin hiukan reilussa kymmenessö metrissä eteenpäin, kunnes tulimme vastarannalla oikealla laidalla olevan lahden suulle. Uimme lahden suun yli ja kolusimme rinnettä aikamme, kunnes suunnistettiin takaisin lähtörannalle. Olisi kyllä voinut mennä rinnettä pitkin takaisinkin, siellä olisi ollut enemmän nähtävää. Paluumatkan lopussa äkkäsin rantaa kohti menevän lainin, jota päätin seurata, päädyimme lainin avulla tasan samalle paikalle kuin lähtiessä, joten suunnistus sujui nappiin :-) Lilluttiin turvapysähdyksessä aikamme. Termokliini on jo niin syvällä, että turvapysähdyksessä oli lämmintä, pohjassa lämpöä vain 7 astetta. 

Pulloina oli ekaa kertaa kokeilussa 2x7/200 bar pullot, jotka tulivat minulle vähän vahingossa. Oikein hyvät pullot, kevyet selässä ja hyvät sukeltaa. Painoa vaan taisi olla varmuuden vuoksi liikaa, 7 kiloa. Pitää kokeilla vähemmillä kunhan ehtii. Sukelluksen kesto 47 minuuttia, keskisyvyys 10.1 metriä. Pulloihin jäi vielä 80bar, vaikka ne eivät olleet ihan kunnolla täynnä, joten tälläisille sukellukselle nuo seiskat riittää oikein hyvin.

Owd-oppilaat altaassa Ilmanjakoharjoitus menossa.

-

29.6.2013 Flamingo Spa

Eilen pidettiin teoriaopintojen ensimmäinen osa ja tänään sitten harjoiteltiin käytännön taitoja altaassa. Lisäksi toinen Divemaster-kurssilaisista oli mukana seuraamassa allasharjoituksia. Pääsimme hyvissä ajoin sisään ja veteen, harjoitukset sujuivat mallikkaasti ja pääsimme ajoissa kotiin, hyvä päivä! Vielä toinen teoriapläjäys ja toinen allaspäivä, niin päästään sukeltamaan avoveteen. 

 

24.6.2013 Heinola ja Pulkkilanharju

Aowd-kurssin virta ja syväsukellukset, dm-oppilas seuraamassa. Ensimmäinen sukellus tehtiin Kymijoessa Heinolassa, Tommolan rannassa. Hanne toimi oppaana. Käytiin priiffit pinnalla läpi, sovittiin, että dm-oppilas tulee viimeisenä ja lähdettiin sukeltamaan laiturin kupeesta. Ensin uitiin hiukan ulospäin ja jatkettiin sitten alavirtaan pohjassa olevia putkia pitkin, kunnes saavuimme lainille, jota seuraten jatkoimme. Nähtiin mm tukkeja, kuha, rapu ja lahna. Hieno sukellus, vaikka näkyvyys olikin heikko, n 2m. Maksimisyvyys tasan 18m, sukelluksen kesto 29 min. Varusteina 2x10 pullot.

Toiselle sukellukselle lähdettiin Pulkkilanharjun venevajalle, jotta saatiin tarpeeksi syvyyttä. Tehtiin normaali kierros lainia pitkin. Alemmalla putkella pysähdyttiin sen verran, että tehtiin laskutehtävä ja ihmeteltiin kokoonpuristuvia esineitä. Paluumatka rinnettä pitkin. Poijun painon juuressa nähtiin isohko made. Näkyvyys täällä hiukan parempi, n 3m, maksimisyvyys 24m, kesto 40 min. varusteet samat kuin edellä.

Iso simpukka Niin iso simpukka, että sen pinnalla eli paljon.... simpukoita :-)

-

6.6.2013 Nugal I ja Kamena

Normisukellukset, ensin Nugal I, joka alkaa olemaan jo suht tuttu mesta :-) Oppaana Erik, jolle iso kiitos, mukavaa sukeltaa ammattimiehen kanssa. Sovittiin jo alussa, että voin välillä jäädä vähän kuvaamaan, tai käydä syvemmällä kurkkaamassa, jos nään jotain mielenkiintoista, koska porukassa oli uudempia sukeltajia, jotka pysyttelivät matalammalla. Ja heti kun kävin kymmenkunta metriä muiden alapuolella, näin kun Erik käski muiden pysyä paikoillaan ja lähti hirveetä kyytiä takasin päin, ettimään mua. No ei muuta kuin räpylät lätisten perään, että tässä mä oon Cool. Hetken räpylöinnin jälkeen se onneks pysähty kattomaan ympärilleen ja sain nykäistyä räpsästä. Kaikki ok. Nähtiin etanoita, kalaparvea, skorpionikalaa yms. Kesto 45 min.

Toiselle sukellukselle lähdettiin Tucepin eteläpuolelle, lähes uimarannalla sijaitsevalle Kamenalle. Kohteella on riutan palasia ja kivikkoa. Erik joutui jäämään veneeseen, joten menin paikallisen oppaan perässä. Ja tietenkin nyt, kun kattelin hyvin tarkaan missä mennään, se suunnisti ihan kohtuullisesti. Nähtiin mm iso ankerias. Hieno kohde tämäkin, vaikka onkin ihan uimarannan tuntumassa. Kesto 49 min. Molemmilla sukelluksilla kuivapuku ja sinkku 12L pullo.

Valtava merietana

-

5.6.2013 Sweet water springs ja Garma

Kahden sukelluksen päivä, joista ensimmäinen tehtiin dekosukelluksena Sweet water springsillä. Varusteina 18L sinkkupullo tuplaventtiilillä 21% ja kainalopullona 11,1L alupullo 50% hapella. Parina Sebastian ja hänellä sama varustus. Suunniteltiin sukellus 45 metriin ja 20min dekot päälle, päätettiin myös, että tämä on vain varasuunnitelma ja muuten sukelletaan pääasiallisten tietokoneiden varassa, varakoneet mittaritilassa. Kaasut riitti hyvin ja muutenkin sukellus meni suunnitelman mukaan, joten päädyttiin lillumaan reilu puoli tuntia viidessä metrissä dekoillen ja meren elämää ihastellen. Syvemmältä löytyi valtava nudibranch, josta kuva yllä. Kaikkea muutakin löytyi, iso medusa, joku ihmeellinen limaeliö, joka liikkui yllättävän nopsaan pohjalla, muutama isompi kala, ilm. piikkimakrilleja jne. Kohteella kohoaa makeaa vettä pikkuisista kolosista siellä täällä, syvemmällä on muutama isompi kolonen, joista vettä tulee enemmän. Mahtava paikka tämäkin. Kesto 1h 20 min

Toinen sukellus tehtiin dekojen takia matalana ja rauhallisena Garma nimisessä paikassa. Sebastian jäi veneeseen, koska hänen kuivis vuosi jo edellisellä sukelluksella aika paljon, joten lähdin paikallisen oppaan porukkaan. Kohteessa ei sinällään mitään ihmeellistä, isoja riutan palasia 10-20m syvyydellä. Tyhmänä menin sen kummemmin miettimättä paikallisen "oppaan" perässä, joka suunnisti sitten ihan metsään, ylös noustessa venettä ei edes näkynyt ja pintauintia oli luvassa "riittävästi". No itse sukelluksessa ei täälläkään mitään vikaa. Näin mm todella ison lapiomaisen simpukan, joka kohosi pohjasta n. 40cm korkeuteen. Normi sinkku 12L ja kesto 54 min.

Skorpionikala Skorpionikala Nugal III:lla

-

4.6.2013 Kroatia, Nugal III ja Nugal I

Kolmen sukelluksen päivä, keskimmäinen pulahdus tosin oli suunnittelmaton. Jouduin nimittäin käydä repimässä ankkurin kiven alta. Vartin verran yritettiin venkslata veneellä sitä irti pohjasta, mutta huonolla menestyksellä, joten ei kun kamat päälle ja irrottamaan. Ankkuri oli kyllä laskettu hiekkapohjalle, niin kuin aina kuuluukin, mutta juuri sillä kohtaa pohjasta sojotti pieni kallion töppäre. Siihen ankkuri oli jumittunut niin pahasti kettinkeineen, että sain tehdä kymmenisen minuuttia duunia, että irtosi. Kun syvyyttäkin oli 32 metriä, ei voinut rehkiä kovinkaan paljoa, vaan liikkeet piti pitää rauhallisina. No mutta ankkuri irtosi ja keskimmäiselle dyykille mittaa kaikkineen 21 minuuttia.

Ensimmäinen varsinainen sukellus tehtiin Nugal III:lla, kohde on jo aika kaukana nakurannasta, rinnesukellusta taasen. Pinnassa oli aika kova virtaus ja jotenkin todella samea vesi n 6 metriin asti, näkyvyys hikiseen 3 metriä. Kuuden metrin jälkeen näkkäri aukesi normaaliin 15 metriin. Oikein mukava sukellus, merietanoita näkyi taas kovasti, samoin skorpionikaloja muutamia. Tällä alueella tuntuu olevan paljon liikennettä, hirveä määrä tyhjiä pulloja pohjassa, samoin useita pohjaan juuttuneita ankkureita yms. kamaa. Sukelluksen kesto 58 minuuttia.

Kolmas sukellus ankkurin repimisen jälkeen tehtiin Nugal I:llä. Alun perin piti mennä toiselle kohteelle, mutta koska olin sukeltanut syvän ja raskaan sukelluksen juuri ankkurin kanssa tapellen, ja pinta-aika jäi väkisin lyhyeksi, päätimme mennä helppoon ja matalaan kohteeseen. Eipä valittamista, täällä näkyi ihan valtavasti merietanoita, välillä oli 3-5 etanan ryppäitäkin. Mahtava sukellus jolla oli mittaa 51 minuuttia. Kaikilla sukelluksilla varusteina kuivapuku ja 12L sinkkupullo.

Merietanoita ja Sebastian Merietanoita köydessä, taustalla Sebastian.

-

2.6.2013 Kroatia Nugal I ja II

Pari venesukellusta taas vaihteeksi. Ekalla sukelluksella sain olla oikein turistina ja vaan sukeltaa kun Sebastian suunnisti. Otin vuokralle paikallisen aluspuvun, nyt oli lämmin, mutta painoa piti laittaa neljä kiloa lisää. Eka sukellus tehtiin Nugal II nimisellä kohteella. Nugal tarkoittaa alastonta ja kohde onkin saanut nimensä vieressä sijaitsevasta nakurannasta Cool. Lähdettiin veneeltä kohti pohjoista. Jyrkkää rinnettä, kivikkoa ja pieniä seinämän palasia. Nähtävääkin oli, merietanoita, kalaa, korallia, sienieläimiä jne. Turvapysähdystä tehdessä tutkittiin veneiden kiinnitykseen tarkoitettua köyttä ja löysimmekin siitä merietanoita! Kerrassaan loistava sukellus! Sukelluksen kesto 48 min.

Toiselle sukellukselle hyppäsin taas oppaan rooliin kun Sebastian joutui jäämään veneeseen. No eipä tuo haitannut, muu porukka tuli kiltisti perässä. Sukellettiin lähempänä nakurantaa. Tässä kohteessä oli pikkuisen seinämää, jonka jälkeen jyrkästi laskeva pohja, sekä muutamia isoja erillisiä kiviä. Merietanoita löytyi taas runsaasti, mutta kameran akku kyykkäsi, joten en saanut kuvia kuin yhdestä. Uitiin niemen kärjen ohi jonkin matkaa, jonka jälkeen nostin ylemmäksi ja käännyttiin takaisin. Pohja-aika meinasi loppua kesken, piti vähän katsella toistenkin koneita, ettei kenelläkään livahda dekoille. Turvapysähdys tällä kertaa ankkuriketjulla ja pintaan, mahtisuke! Kesto 47 min. Molermmilla sukelluksilla sinkku 12L ja kuivapuku.

Merietanoita Leopard Nudibranch

-

31.5.2013 Kroatia, Vrulja

Kaksi mahtavaa sukellusta makean veden lähteellä. Ensimmäisellä kerralla jäimme lähteen merenpuolelle ja painuimme lähteen ali toiselle puolelle. Virtaus oli niin voimakas, että jo pinnalla päätimme, että emme tule takaisin normaaliin tapaan lähteen ja seinämän välissä, vaan lähteen ali. Tämä on sikäli haasteellista, että lähde on reilussa 20 metrissä, joten turvalliseen alitukseen vaaditaan vähintään 30m syvyys. Tämä siksi, että lähteen lähelle meneminen aiheuttaa välittömän ampautumisen pintaan. No mutta hyvin se meni, vaikka mä jouduinkin olemaan oppaana. Vrulja on aina mahtava paikka sukeltaa, elämää on paljon ja maisemat mukavia.

Toisella sukelluksella siirryimme lähteen rannan puolelle, kanjoneille. Paatti ankkuriin hiekalle ja sukeltamaan. Oppaaksi jouduin taas... Uitiin pinnassa lähelle seinämää, josta painuttiin alas ja suunnattiin kohti lähdettä. Tavoitteena oli nähdä "kanjonit", vedenalaisten seinämien ja rotkojen alue, joka kyllä nähtiinkin, aivan mahtava maisema!!! Kanjonit nähtyämme lähdimme pikkuhiljaa uimaan takaisin seinämälle ja veneelle.

Molemmat sukellukset kuivapuvulla ja sinkku 12L pullolla, ensimmäisen sukelluksen max syvyys 32m, toisen 36m, sukellusajat vastaavasti 42 ja 40 minuuttia. Pitää muuten lainata jostain paksumpi aluspuku, otin mukaan vain sporttikerraston ja fleecepuvun, kun luulin veden olevan yli 20 asteista, mutta se onkin n 14 asteista. Muutenkin vettä sataa koko ajan ja lämpötila huitelee vähän reilussa 10 asteessa, kuulemma täysin poikkeuksellista, säätieteilijät eivät ole 40 vuoteen nähneet läheskään näin pahaa keliä tähän aikaan vuodesta. No jospa se siitä...

 

24.5.2013 Vessöön kuoppa

Käytiin tekemässä aowd-kurssin kaksi sukellusta vessöön kuopalla. Aiheena oli suunnistus ja nosteen hallinta. Ensin harjoittelimme suunnistusta ja kompassin käyttöä maalla, jonka jälkeen siirryimme veteen harjoittelemaan. Mittasimme ajan ja potkuparit 30m matkalla, jonka jälkeen teimme ulos ja takaisin suunnistuksen. Sukelsimme myös neliön, jonka kanssa olikin jo hiukan ongelmia, mutta niistä selvittiin ja homma saatiin hoidettua. Lopussa harjoittelimme vielä rinteen reunan mukaista suunnistusta.

Toisella sukelluksella harjoittelimme nosteenhallintaa. Juttelimme aluksi ja tarkastimme painotuksen, joka osoittautui kuitenkin liian tarkaksi, eli ihan lopussa piti vielä lisätä lyijyä hiukan. Veden alle mentyä teimme hengitysharjoituksia finnpivotilla, leijuimme ja uimme rauhallisesti hengitellen rinteen reunaa yms. Lopuksi keräsin pois mittanauhan ja pohjaan nosteharjoituksia varten virittelemäni läpiuintirenkaat ja homma oli valmis.

 

 

 

16.5.2013 Pulkkilanharju, pikkusilta

Viimeiset kaksi Deep-kurssin sukellusta vuorossa. Ensimmäisellä sukelluksella käytiin syvänteessä hakemassa taas 30m. Aluksi tehtiin kaasunjakoharjoitus matalassa ja lähdettiin siitä kohti syvännettä. Pohjalla tehtiin laskuharjoitus, jonka molemmat oppilaat suorittivat mainiosti palelevista sormista huolimatta. Noustiin takaisin kuuteen metriin jossa tehtiin hätädekompressioharjoitus kahdeksan minuutin ajan. Joku rapu ja muutamia kalojakin nähtiin. Sukelluksen kesto 51 minuuttia.

Toisen sukelluksen aluksi tehtiin venttiiliharjoitus, joka sekin sujui kohtuullisesti. Tasapuolisuuden vuoksi tein harjoituksen itsekin, ettei jää sellaista kuvaa, että kouluttaja vaan ruoskii Cool. Venttiiliharjoituksen jälkeen lähdettiin eri suuntaan, uitiin sillan ali ja käytiin kurkkaamassa rannan molemmin puolin olevat kaksi autonromua, eli saatiin vähän hylkysukellustakin. Hylkyjen tienoilla nähtiin useampi rapu ja kaksi madetta, joista toinen oli selkeästi ottanut autosta peräisin olevan pellinpalan alusen kodikseen. Paluumatkalla otettiin syvyyttäkin riittävästi ja noustiin normaalin turvapysähdyksen jälkeen pintaan. Sukellukset sujuivat loistavasti, helppoa pitää kurssia näin osaaville ihmisille. Sukelluksen kesto 53 minuuttia. Molemmilla sukelluksilla pulloina oli koko purukalla 2x12 potut. Onnea uusille syväsukeltajille!

 

9-11.5.2013 Iso Melkutin, Villinki ja Pulkkilanharju

 

Helatorstaina käytiin sukeltamassa Melkulla. Menomatkalla poimin Karoliinan kyytiin. Paikalle päästyä oli suurehkoja vaikeuksia saada auto parkkiin, porukkaa oli kuin pipoa! Karoliinan oli tarkoitus lainata mun 2x10:jä, mutta niiden pultit eivät yltäneet hänen selkälevynsä läpi, joten sukelsin itse kympeillä ja Karoliina 2x12 litraisilla. Minna ja Ode olivatkin jo paikalla, mutta sovittiin, että sukelletaan eri porukoissa, joten läksimme kahdestaan. Uitiin ensin lainia pitkin kivipakalle, jota kierrettiin hiukkasen, siitä läksin tekemään isoa lenkkiä toiveissa löytää jotain nähtävää, eipä näkynyt, joten suunnistettiin kohti rantaa ja rinnettä, jossa on puita yms nähtävää. Täällä taas oli porukka sotkenut pohjaa siihen malliin, että yhdessä vaiheessa piti pitää parista kiinni, ettei eksytty. Rantaa pitkin palailtiin kohti lähtöpaikkaa, löydettiin lava ja siitä lainia pitkin portaille, oikein mukava sukellus.

Perjantaina lähdettiin Valtterin kanssa veneellä etsimään Villingin hylkyä, saatiin lupaavahkot kaikumerkit ja lähdettiin katsomaan. Näkyvyyttä oli juhlavat puoli metriä, joten tappituntumalla mentiin. Valtteri suunnisti, mä koetin pitää syvyyden ja ettiä hylkyä, mutta eipä löytynyt. Löydettiin kyllä kallioseinämää ja oletettavasti valtava kivi, joka aiheutti kaikumerkin. Pohjassa olevissa levätuppaissa majaili suuri määrä pieniä neulakaloja, mielestäni siloneuloja. Ihan mukava sukellus kuitenkin, sai ainakin suolan makua suuhun. Pulloina 2x12, jotka ovat ihan liian isot kumivenesukelluksiin.

Lauantaina olin sitten pitämässä Deep-kurssia kahdelle oppilaalle Pulkkilanharjulla. Ensimmäinen sukellus tehtiin venevajalla. Kierrettiin normaali lenkki putkilla. Poijun kaapelilla vertailtiin syvyysmittareita. Rinteelle tultua alettiin nousemaan hissun kissun ja n. seitsemässä metrissä harjoiteltiin kaasun jakoa, uitiin jakaen kohti nousupaikkaa ja vaihdettiin välillä. Lopuksi ammuttiin poiju ja pidettiin turvapysähdys.

Toiselle sukellukselle siirryttiin pikkusillan luo. Tämä olikin kokonaan uusi paikka minulle, mutta oppilaat tunsivat mestan, joten suunnistus heidän vastuullaan, seurasin toki itsekin, että tiesin missä mennään. Otettiin mukaan myös kainalopullot. 30 metrin syvyydessä ihmeteltiin kokoonpuristuvia esineitä, ohueksi se 7mm neopreeni menee jo tuossa syvyydessä. Tehtiin suunnistusharjoitus syvällä ja lähdettiin nousemaan, pohja-aikaa ei jäänyt edellisen sukelluksen takia kuin neljä minuuttia, mutta rajoissa pysyttiin. Kuuteen metriin päästyämme teimme kaasun vaihdon kainalopullolle ja pidimme turvapysähdyksen. Koko sukelluksen ajan harjoittelimme myös parikontrollia. Molemmilla sukelluksilla pulloina 2x12 (kaikilla) Syväsukellukset meni oikein hyvin, loistavia oppilaita. Ensi viikolla sitten loput kaksi sukellusta ja kurssi on valmis.

 

4.5.2013 Flamingo ja pulkkilanharju

 

Aamulla vaihteeksi, taas intron veto, oli kyllä viime lauantainakin, mutta en muistanut kirjoittaa. Tällä kertaa Valtteri oli taas apuna. Kokeilu sujui oikein mukavasti ja taas on kaksi uutta innostunutta ihmistä tutustutettu sukeltamisen ihanuuteen.

Introsta suunnistinkin suoraan kohti pohjoista ja pulkkilanharjua. Ajoin ensin Karisalmelle, jossa Juha olikin jo odottelemassa. Myös Jukka ja Tami saapuivat mestoille ja päästiin sukeltamaan. Paikka oli minulle uusi, joten Juha suunnisti menestyksekkäästi. Lähdettiin sillan pylvään juuresta kohti syvempää vettä, maksimisyvyys kävi reilusti yli 20 metrissä. Paikalla on virtausta, mutta ihan kohtuullisesti, joten hyvin pärjäsi. Lisäksi syvemmällä virtaus hiljenee entisestään. Pikkuhiljaa lähdettiin takaisin rantaa kohti ja lopussa törmättiinkin lainiin, joka vie nousupaikan luo, toisesta päästä löytyisi kuulemma syvänne. Vene kuulosti ajavan yli, joten lähetin poijun pintaan viidestä metristä. Hirveämmin nähtävää ei ollut, joitakin kaloja, mutta oikein mukava sukellus.

Ilmaa jäi vielä reilusti, joten siirryttiin venevajalle tekemään toinen pulahdus. Juhan korva tosin ei tykännyt hyvää, joten toiselle sukelle lähdettiin kolmistaan. Jäätä ei enää ollut, joten veteen vaan. Tehtiin normisukellus, vajalta lähdettiin etuoikealle, jolloin törmättiin yläputkeen  ja seurattiin sen jalasta lähtevää lainia alaputkelle. Sieltä sitten seuraavaa lainia pitkin poijun juureen painon luo. Painoa hetki kierreltyä suunnistin kohti rantaa ja rannan suuntaisesti takaisin vajalle. Mateet oli piilosilla ja ravunkin näin vain vilaukselta, kun se paineli kiven koloon piiloon. Muuta pikkukalaa oli jonkun verran. Pulloina 2x12 molemmilla sukelluksilla.

 

25.4.2013 Heinola kymijoki, Casinon ranta

 

Heittäydyttiin taas virran vietäväksi Juhan kanssa, ihan mukava rentoutumisreissu pitkän työpäivän jälkeen. Ensimmäinen sukellus normaalin kaavan mukaan, lähdettiin laiturilta kuoppaan. Virtaus erittäin mieto, alkaa jo tuntumaan, että voisihan se olla kovempikin... No mutta kevät on selvästi saapunut, rapuja hiippaili siellä-täällä, iso made pötkötti tukkien välissä, montun reunalla olevan tukkinipun alla oli kokonainen parvi kiiskiä ja ahvenia uiskenteli kivien välissä. Virtaus oli niin heikko, että joutui vähän potkimaan vauhtia. Päästiin savirinteelle, jonka laitaa oli mukava leijua eteenpäin. Yritin uida mahdollisimman pitkälle ennen rantaan suunnistamista, mutta tultiin silti liian aikaisin rannan seinämälle, ei vaan osaa ajoittaa sukellusta noin heikossa virrassa. Uitiin seinän viertä pelastusveneen luokse ja noustiin ylös. Sukelluksen kesto 28 minuuttia. Oma tietokone sekoili jotain, montun pohjalla 18 metrissä se näytti yhdeksää metriä ja kun syvyys oli kuutisen metriä, kone väitti meidän olevan pinnalla!

Toinen sukellus tehtiin laiturin toisella puolella, uimarannan edustalla muutaman metrin syvyydessä. Harjoiteltiin Juhan kanssa tasapainotusta, kaasun jakoa, venttiilien sulkemista/avaamista, sammakkopotkuja ja taaksepäin uimista. Lopuksi ammuttiin vielä poijut pintaan ja noustiin uimarannalta ylös. Sukelluksen kesto 21 minuuttia. Pulloina molemmilla sukelluksilla 2X10.

 

23.4.2013 Vessöön kuoppa

 

Käytiin Minnan ja Heikin kanssa kauden viimeisellä jääsukelluksella. Avanto oli valmiina, joten sitä ei tarvinnut ährätä. Jää on muutenkin sen verran heikossa kunnossa, ettei jäälle ole asiaa muuten kuin täysi sukellusvarustus päällä. Avanto oli ison kiven puolella, parisenkymmentä metriä rannasta. Syvyyttä avannon kohdalla kuutisen metriä. Kamat päälle ja avannolle. Sukelsin ensin Heikin kanssa ja Minna narutti. Läksin uimaan rannasta poispäin, kunnes Minna nyki köydestä pysähtymismerkin. Läksin kaartamaan vasemmalle, jolloin tultiin rinteeseen. Syvänteen reunalla huomasin, että vesi muuttui siinä kohtaa hyvin sameaksi, joten en uinut syvemmälle, vaan jatkoin rinteeseen. Matkalla näin myös murenan diversnight-kyltin. Pikkuhiljaa avannolle, jonka ali toiseen suuntaan, rannasta katsoen oikealle. Sitten alkoikin jo tulla kylmä, joten suunnistin takaisin avannolle. Heikki oli nousemassa ensin ylös, odottelin aikani, ja kiipesin sitten itsekin takaisin jäälle. Sukelluksen pituus 40 minuuttia. Näkyvyys kohtuullinen, nelisen metriä. Minna sukelsi vielä oman pätkänsä, jonka jälkeen kamat autoon, kaakaota naamariin ja kotiin. Pulloina sukelluksella 2X12.

Intron vetoa Kotkassa, minä vasemmalla, dsd-oppilas oikealla.

-

21.4.2013 Kotka Discover Scuba Diving

 

Tällä kertaa ei tarvinnut lähteä heti aamusta sentään, klo 14.00 ensimmäinen ryhmä ja klo 16.00 toinen. Yhteensä yhdeksän uutta ihmistä tuli tutustutettua laitesukeltamisen ihmeelliseen maailmaan. Kamojen roudaus ja valmistelu aloitettiin yhden maissa ja kaikki saatiin hyvin valmiiksi ennen ensimmäisen ryhmän saapumista, ehdin jopa tarkastaa painotuksen, koska edellisestä kerrasta viisastuneena otettiin märkkärit kaikille käyttöön. Lyijyäkin jouduttiin tämän takia raahaamaan mukana. No eipä ainakaan tullut kylmä, kun sukeltelin 7mm kokopuvussa. Sukellukset sujuivat oikein mallikkaasti ja harjoiteltiin jopa taitojakin. Osa porukasta sai tasapainotuksenkin onnistumaan kuin vanhat tekijät, on se mukava huomata ihmisten nauttivan vedenalaisista aktiviteeteista.

-

13.4.2013 Flamingo Spa ja Kymijoki Casinon ranta

 

Heti aamusta taas pitämään sukelluskokeilua Flamingoon, oppilaina pariskunta. Lyhyet teoriaopinnot saatiin hoidettua hienosti ja sen jälkeen siirryttiin altaaseen pukemaan laitteita päälle. Tutustuimme rauhassa laitteisiin ja niiden käyttöön sekä totuteltiin hengittämään regulaattorista. Normaalien alkuvaikeuksien jälkeen homma alkoi sujua ja päästiin sukeltamaan ihan kunnolla. Mukava huomata, että vaikka hankaluuksia olisi, ihmiset jaksavat sinnikkäästi ja rauhallisesti yrittää ja voittavat itsensä. Hieno suoritus!!! 

 

Iltapäivällä läksin sitten Heinolaan virtasukeltamaan Hannen ja kumppaneiden kanssa. Kumppaneilla puhalsi regut ja oli painotusongelmia, joten sukellettiin sitten Hannen kanssa kahdestaan. Ihme homma, taas ei näkynyt yhden ainutta rapua, madetta tai muutakaan "ihmeellistä", vaikka tutkittiin todella tarkkaan kaikki kivien ja tukkien koloset. Ainoastaan muutama kiiski uiskenteli siellä-täällä. Virta painoi jotenkin ihmeellisesti tai sitten itse uin ihmeellisesti, koska 21 minuutin kohdalla noustiin ylös veneentankkauspaikalla, josta jatkettiin tilanteen toteamisen jälkeen sukeltamista tavalliselle nousupaikalle. Näkyvyys alkaa heiketä, vedessä leijui kaikenlaista höttöä ja virtakin tuntui aavistuksen koventuneen, kevään merkkejä. Jäätä ei ole enää juuri missään. Pulloina sukelluksella 2x12 ja sukelluksen kesto 27 minuuttia.

Minna lavalla Minna leijuu lavan päällä.

-

7.4.2013 Räyskälä, Iso Melkutin

 

Kun eilen ei päässytkään avoveteen sukeltamaan, niin otin sitten tänään vahingon takaisin korkojen kera. Mentiin Minnan ja Oden kanssa Melkuttimelle sukeltamaan. Olen kyllä käynyt paikalla pari kertaa ennenkin, mutta niistä on aikaa, joten sovittiin Riihimäen abc:lle treffit. Ajelin Minnan perässä paikalle. Muita ei ollut vielä tullut, joten parkkipaikan sai valita mielensä mukaan. Laiteltiin rauhassa kamat päälle penkillä ja käveltiin laitteet selässä avannolle. Muutama sentti jäätä oli ehtinyt muodostua, mutta ne lähti puunpätkällä kolautellen.

 

Ensimmäiselle sukellukselle lähdettiin Minnan kanssa Oden naruttaessa. Minna harjoitteli samalla reelin vetoa. Näkyvyys oli loistava, eikä valaisinta juuri tarvinnut. Uitiin hissukseen kuuden metrin lavalle, jonka alustaa tutkittiin huolella rapujen toivossa, mutta eipä löytynyt yhtään. Ahvenia kyllä löytyi. Pintaköydessä ei riittänyt varaa pidemmälle, joten tehtiin puoliympyrä lavalta alkaen ja palattiin sitten avannolle. Sukelluksen kesto 30 min.

 

Kiipesin hetkeksi ylös avannosta odottelemaan Odea ja tein hiukan kyykkyjä, että lämpenin. Tällä välin oli ennättänyt tulla jo muitakin sukeltajia mestoille. Ode sai laitteet selkään ja lähdettiin alas. Heti avannon luona löysin sudenkorennon toukan, josta sain ihan hyviä kuvia. Uitiin Oden kanssa about sama reitti kuin Minnan kanssa ja palattiin avannolle. Toisia sukeltajia oli jo avannolla tulossa veteen. Sukelluksen kesto 31 min.

Ehdin jo kiivetä ylös, kun Ode tuli sanomaan, että hänen lamppunsa on pudonnut, joten läksin vielä etsimään sitä. Löysinkin lampun melko nopeasti lavan luota pohjasta. Palailin suht nopsaan lampun kanssa avannolle, sillä kylmä alkoi hiipiä jäseniin. Viimeinen "etsintä ja nosto" sukellus kesti 13 min. Pulloina kaikilla sukelluksilla 2x10. Viimeisellä sukelluksella harjoittelin hiukan venttiilijumppaa ja kaasun jakoa (yksinäni :-) ) lämpimikseni. Mahtavat sukellukset, joiden jälkeen oli mukava paistella makkaraa laavulla. Erittäin onnistunut reissu.

 

6.4.2013 Flamingo spa, discover scuba diving

 

Heti aamusta sukelluskokeilua pitämään. Tällä kertaa osallistujia oli neljä, joten tavaraa oli auto täynnä, varsinkin kun minulla oli mukana vielä lisäksi varusteet jääsukellusta varten, kun oltiin lähdössä dsd:n jälkeen hiukan kylmempään veteen. Valtteri oli mukana divemasterina. Kamoja raahetessa tosin ehti tulla hiki, mutta suihkun kautta, niin johan helpotti. Teoriaopinnot saatiin sujuvasti alta pois, jonka jälkeen taas altaaseen. Näin isoa ryhmää onkin hiukan hankalampi ohjata, mutta selvittiin mun mielestä oikein mallikkaasti. Ensi alkuun oli hiukan hankaluuksia maskin tyhjennyksen kanssa, mutta ei tehty siitä ongelmaa, vaan siirryttiin varsinaiseen sukeltamiseen. Myöhemmin maskitkin tyhjenivät kaikilla. Ryhmän tasapainotus väliveteen onnistui poikkeuksellisen hyvin ja kaikki vaikuttivat nauttivan sukeltamisesta. 4 uutta potentiaalista sukeltajaa, tervetuloa harrastuksen pariin Cool 

 

Iltapäivän jääsukellukset peruuntuivatkin, joten ei niistä sen enempää.

 

4.4.2013 Heinola Kymijoki, Casinon ranta

 

Pitkästä aikaa pääsi sukeltamaan oikein avoveteen, tuttuun Kymijokeen. Neljään pekkaan mentiin, sopivasti kaksi paria. Aurinko paistoi mukavasti, eikä aluspukua laittaessa tullut edes kylmä!  Kuivapuku päällä tuli jopa aavistuksen kuuma, mutta olo viileni kyllä kun dipattiin nolla-asteiseen jokeen.

 

Sukellukset tavallisen kaavan mukaan. Lähdettiin laiturilta ja lainia pitkin montun pohjalle. Virta on edelleen oikein mieto, joten rauhallista sukeltamista ilman hötkyilyä. Montussa bongasin pari rapua, mutta kunnon kuvaa en saanut. Uitiin jonkin verran kohti vastarantaa ja vasta sitten heittäydyttiin virran vietäväksi. Annoin mennä vähän normaalia pidempään, ennen kuin aloin potkiskella kohti lähtörantaa. Tultiin aika sopivasti normaalille nousupaikalle. Vesi on ehkä puoli metriä normaalia alempana, nousupaikalla joutuu oikeasti kiipeämään, että pääsee ylös. Sukelluksen kesto 25 min.

 

Toisella sukelluksella ihmeteltiin isoa madetta montun pohjalla pitkät tovit, ennen kuin jatkettiin virran mukana. Tällä kertaa ei uitu enää vastarantaa kohti, vaan montusta suoraan myötävirtaan. Kohdalle sattui omituisia maisemia, kiviä ja tukkeja, joita en ole ennen nähnyt, vaikka mielestäni aika monta kertaa olen tuon reitin mennyt. Tuo virta on siitä jännä, että se vaihtelee vähän väliä. Nytkin tuntui monttuun lainia pitkin uidessa yhdessä vaiheessa siltä, että mennään vastavirtaan, vaikka yleensä siinä tuntuu sivuvirta. Välillä virta painaa savirinnettä ylös, nyt taas virta oli niillä main hyvin rauhallinen. No mutta kuitenkin toisellakin sukelluksella päädyttiin normaalille nousupaikalle. Mittaa sukelluksella 27min. Pulloina 2x12.

Intro

-

24.3.2013 Kotka, Discover Scuba Diving

 

Ja taas aamusta liikkeelle. Ensin auto täyteen sukellusvarusteita ja sitten nokka kohti Kotkaa. Paikka oli minulle uusi, mutta osoittautui heti loistavaksi. Allas on hyvän kokoinen, toinen pää sopivan seisomakorkuinen ja toisessä päässä kolme metriä vettä. Varusteet saa autolla lähelle ja kantomatka on lyhyt. Altaan vieressä myös luokkatila, jossa oli mukava hoidella teoriapuoli. Täydellinen paikka!

 

Ryhmiä oli kaksi, ensin neljän hengen porukka ja toisena kolme henkeä. Introt sujuivat oikein mallikkaasti ja ihmiset tuntuivat tykkäävän vedenalaisesta maailmasta. Ainoa pikku miinus havaittiin siinä vaiheessa kun alkoi palelemaan. Olisi pitänyt ottaa lyhyet märkäpuvut mukaan. No ensi kertaa varten taas tuotekehityksen paikka. Pienestä palelusta huolimatta hauskaa oli kaikilla. Kiitos osallistujille!

-

23.3.2013 Flamingo Spa, owd-kurssi

 

Heti aamusta Flamingoon allasharjoituksia pitämään siirtopaperikurssilaiselle. Laitepaketin kasaamista oli harjoiteltu jo edellisenä iltana teorioiden yhteydessä, joten se sujui ihan mukavasti, sitten vaan veteen reenaamaan. Tiukan aikataulun vuoksi (oppilas lähdössä etelään) vedimme allasmoduulit 1, 2 ja suuren osan 3:sta samaan syssyyn. Onneksi oppi meni oikein hyvin perille, sillä muuten olis tullut kiire. Nyt pystyimme rauhassa katsomaan taidot ja harjoittelemaan myös tasapainotuksen hakua samalla. Harjoitukset meni oikein hyvin, seuraavana lauantaina loput.

-

9.3.2013 Heinola, Nitrox-kurssi

 

Eipähän tämäkään sukeltamista ole, mutta läheltä liippaa Cool. Pidin elämäni ensimmäisen Enriched Air Nitrox-kurssin kahdeksalle osallistujalle. Oli oikein mukava tulla pitämään kurssia, tila oli sopiva ja kaikki tarvittava löytyi. Kahvit oli keitelty valmiiksi ja tuoretta pullaa leivottu. Myös ruokaa löytyi nälkäisille, eipä paljoa enempää voisi toivoa, kiitos Timpalle ja Juhalle järjestelyistä. Kurssia oli muutenkin mukava pitää, sillä osallistujia selvästi kiinnosti aihe, ja he olivat lukeneet kirjansa. Kysymyksiä tuli siihen malliin, että välillä piti ihan itsekin miettiä oikeaa vastausta. Mutta vastaukset löytyivät ja itsekin opin samalla. Aluksi käytiin kirjan aiheet läpi, järjestys vähän pomppi, sillä keskustelu rönsyili ja kysymyksiä tipahteli kiitettävään tahtiin. Erityisesti hapen osapaineesta ja sen merkityksestä keskusteltiin runsaasti. Kun teoriapuoli oli saatu järjestykseen, siirryimme tietokoneiden kimppuun. Ensin oli vähän hakemista, että jokainen masiina saatiin NITROX-tilaan ja oikeat seokset valittua, mutta hetkisen jälkeen toimenpiteet sujuivat kaikilta. Samoin sukellusten suunittelu onnistui sujuvasti. Sitten kävimmekin läpi säiliöiden täyttöjä ja täyttölokin kirjaamista. Lopuksi vielä analysointiharjoitukset ja kurssi alkoi olemaan taputeltu. Aikaa kulahti viitisen tuntia, ja vielä kamoja autoon kantaessa oli keskutelu käynnissä. Hieno päivä ja erinomaiset oppilaat. Turvallisia nitrox-sukelluksia kaikille. Ja pulllaa leiponeelle/ruokaa laittaneelle Rouvalle erityiskiitokset!!! Hyvää oli.

Nousupaikka pelastusveneen luona.

-

3.3.2013 Heinola kymijoki, Casinon ranta

 

Vaihteeksi taas virtasukellusta. Sää jatkui aurinkoisena, mutta kylmää oli vieläkin, kuutisen astetta pakkasta. Paikalla oli puolenkymmentä henkeä, joten lähdettiin kahdessa porukassa, koska viiden ihmisen on aika hankala pysyä kasassa, jos virta on voimakas. Kamat päälle ja uimalan laiturilta taas veteen. Normaali marssijärjestys, painuttiin kuoppaan laiturin vierestä. Tukkinipun paikkeilla Juhan regu alkoi puhaltelemaan, joten siinä fiksailtiin hetken aikaa, mutta pienellä venttiili-regunvaihto rumballa saatiin homma taas toimimaan. Jumpan jälkeen matka jatkui taas. Kuopassa en huomannut taaskaan mitään elollista yhtä kiiskeä lukuunottamatta (seuraavalla sukella huomasin olleeni väärässä) joten jatkettiin matkaa alavirtaan. Matkalla tavattiin ihan pohjasta esillä oleva made. Ei ollut hääppöisen kokoinen, mutta kaunis. Tultiin rannan tuntumaan ja jatkettiin sukellusta seinämän lähellä. Nousupaikkaa lähestyessä pinnalla oli joitakin jäälauttoja, joten kävin kurkkaamassa, että eihän jäätä ole enempää, ei ollut, joten matka jatkui normaalille nousupaikalle.

 

Toinen sukellus oli hyvin samantapainen, paitsi että mentiin Hannen kanssa kahdestaan. Painuttiin kuoppaan ja jotenkin osasin katsoa tällä kertaa oikein, ja huomasin pienen ravun käppäilevän pohjalla. Samoin löysin kolosta oikein hienon ja ison ravun, josta sain mielestäni erittäin onnistuneen kuvan (löytyy etusivulta). Jatkettiin taas virran mukana, tällä kertaa tultiin vähän myöhemmin rannan tuntumaan ja nähtiin uponnut vanha soutuvene tms. Tavalliselle nousupaikalle pelastuveneen luo ja päivän sukellukset oli siinä. Pulloina 2x12, ensimmäinen sukellus 25 min ja toinen 20 min.

Ilmeisesti vesipumpun putki Puinen putki hylyn keskiosissa.

-

2.3.2013 Jollas, Matosaaren hylky

 

Käytiin taas jääsukeltamassa, tällä kertaa ihan lähellä, eli Matosaaren hylyllä. Porukkaa oli paikalla viisi henkeä, itseni lisäksi Minna, Aki, Jaana ja Petri. Sää oli ihan ok, melko tyyntä ja aurinkoista, mutta pakkasta oli reilusti, kotoa lähtiessä viisitoista astetta, mutta pakkanen väheni kyllä päivän mittaan. Vaikka kohde on "hesassa", niin lähellä, että "stokkan valot näkyy", niin näkyvyys oli oikein kohtuullinen, kolmisen metriä. Autot saatiin meripelastusseuran pihaan ja siitä oli n, kolmen sadan metrin matka eiliselle avannolle. Kovan pakkasen takia jäätä oli ehtinyt muodostua jo viitisen senttiä, mutta ne lähti nopeasti jääsahalla. Vedettiin kamat avannolle, puvut päälle ja veteen. Menin ite ekana Petrin kanssa. uiskenneltiin hylyllä edestakaisin, koska paatti on pieni, n 12 m. Löytyi kottikärryn pyörä, jonkinlainen puinen putki, kouru, vanha pullo, pohjaan pudonnut perälauta yms. pientä. Varsinaisia yksityiskohtia ei ole säilynyt. Muut sukelsi taas välissä ja toimin narumiehenä sekä grillasin muutaman nakin. Lopuksi läksin vielä Akin kanssa toiselle sukellukselle. Akin regu alkoi puhaltamaan nopeasti, joten hän läksi pintaan. Itsellekin tuli kylmä, joten läksin kohti pintaa. Ensimmäinen sukellus 25 minuuttia, toinen 21 minuuttia. Pulloina 2x10, argoninkin jaksoin tällä kertaa raahata mukana, hyvä niin, oli siellä sen verran kylmä.

Kaidetta Antonion reelinkiä

-

24.2.2013 Lappohja, Antonion hylky

 

Käytiin jääsukelluksella Lappohjan satamassa Antonion hylyllä. Porukassa oli yhteensä kuusi henkeä, itseni lisäksi mm. Minna, Pauli ja Ilari. Kohde oli minulle uusi, mutta olen kuullut siitä paljon hyvää, joten odotukset oli korkealla, eikä tarvinnut pettyä. Päivä oli aivan mahtava! Näkyvyys oli paikkaan nähden oikein hyvä, n 4 metriä, avanto oli sattunut tasan hylyn päälle ja aurinko paistoi lämpimästi koko päivän.

 

Olimme Minnan ja Paulin kanssa ensimmäisinä paikalla, joten sahattiin avanto auki, vedettiin kamat jäälle ja eikun sukeltamaan. Mentiin Paulin kanssa ensimmäisinä. Avanto oli tosiaan melko keskellä hylkyä. Siitä läksin ensin kohti perää ohi kansirakenteiden. Ihmettelin peräsinvarren kaivoa ja kävin kurkkaamassa peräsintä pohjalla. Palasin takaisin keskilaivaan josta lähdin toista laitaa pitkin kohti perää, mutta tällä laidalla on veneenkiinnityspoijujen ketjuja niin lähellä laitaa, ettei välistä meinannut mahtua. Kun Pauli vielä oli mennyt edeltä samaa reittiä, päätin pakittaa takaisin, ettei sotketa pintaköysiämme mihinkään. Seuraavaksi lähdin kohti keulaa, jonka kiersin ympäri ja paluumatkalla kävin sen verran sisempänä, että kurkkasin ruumaan pudonneen ankkuripelin. Palailin keskilaivaan ja tutkiskelin kantta. Hetken pyörimisen jälkeen puoli tuntia sukellusaikaa oli täynnä ja sormia paleli sen verran, että läksin pintaan. Sukellusaika 30 min.

 

Muut sukelsi välissä, grillattiin/syötiin makkaraa ja sitten mentiin Paulin kanssa uudestaan. Hyvin samankaltainen sukellus. Tällä kertaa kurkkasin vähän ruumaan keskilaivan suuresta luukusta ja kävin pohjalla myös parkkipaikan puolella. Sormia alkoi palelemaan jo hyvissä ajoin, joten läksin kohti pintaa. Sukellusaika 26 min. Pulloina molemmilla sukelluksilla 2x12. Kamoja rantaa vetäessä viimeisetkin kylmänhivenet haihtui Cool

 

21.2.2013 Heinola kymijoki, Casinon ranta

 

Ja taas mentiin Cool. Juhan kanssa iltasukellus joessa. Virta oli nyt oikein miellyttävä, sai lillua ihan rauhassa ja katsella maisemia. Paikallaan pystyi olemaan sammakkopotkuilla, ei tarvinnut pitää kiinni kuin muutamassa paikassa, joissa virta oli kovempi. Pakkasta oli lähes kymmenen astetta ja Juhan toinen regu puhalsi itsepäisesti. Saatiin kuitenkin toimimaan kun ruuvattiin puhaltavan regun venttiili kiinni ja painuttiin pariin-kolmeen metriin sulattelemaan. Hetken kuluttua venttiili auki ja homma toimi. Aivan normaali sukellus. Lähdettiin laiturilta, painuttiin monttuun lainia seuraten. Montussa ihmeteltiin hetki maisemia ja yritettiin etsiä jotain elävää, huonolla menestyksellä. Mutta kun lähdettiin virran mukana liikkeelle, alkoi elukoitakin näkyä. Neljä rapua ja todella iso made. Matikka kurkki kivikosta niin, että vain sen pää näkyi. Kun mentiin lähemmäs, tuli rauhallisesti kolostaan oikein esiintymään meille, uiskenteli välivessä pitkät ajat paikallaan ja kävi välillä ihan lähellä ihmettelemässä omituista kuplivaa olentoa, eli minua. Mateen luota jatkettiin virran mukana potkien pikkuhiljaa kohti rantaa, eikä tällä kertaa tarviinut todellakaan rasittaa itseään, koska virta oli niin mieto. Loppupuolella osuttiin galleriaan, jota pystyi nyt tutkimaan rauhassa. Pidettiin turvapysähdys ja uitiin hissukseen rannan seinämän viertä pelastusveneelle, josta noustiin ylös. Pakkasen takia pelastusveneen luona olevaan kulmaukseen oli kertynyt sentin kerros jäätä, mutta se lähti liikkeelle ihan vaan kädellä pukkaamalla ja päästiin ylös tavallisesta paikasta. Pitkästä aikaa oikein rauhallinen virtasukellus ja elukoitakin nähtiin. Pulloina 2x12.

Avanto alhaalta

-

17.2.2013 Pulkkilanharju, venevaja

 

Käytiin jääsukeltamassa pulkkilanharjulla, tämän talven ensimmäiset jääsukellukset, vihdoin. Porukkaa oli paikalla enemmänkin, yhteensä kuusi henkeä, Hanne, Juha, Timo, Katja ja Aki. Ensin oli vuorossa jääkurssin sukellukset Hannella ja Juhalle. Aki vei ensin Juhan sukeltamaan. Sukellus oli aika lyhyt, Juha sotkeutui pintaköyteensä ja pohjaan vedettyyn lainiin. Aki ei tullu välillä pintaan, vaan odotteli pohjassa Hannen tuloa. He sukelsivatkin jo hyvän  tovin. Itse pääsin seuraavaksi Timon kanssa veteen. Avanto oli n. ylemmän putken kohdalla. Uin ensin jään alapinnan lähellä rinteelle, josta laskeuduin alas. Lähdin rinnettä siltaa kohti vajaassa kympissä, kunnes Hanne nyki köydestä siihen malliin, että pidemmälle ei pääse. Käännyin takaisin, avannon paikkeilla läksin poispäin rinteestä ja löysinkin ylemmän putken, kiertelin hetken putkella ja vieressä olevalla puutarhakeinulla, siinä jossa on se kitaraa soittava sammakko. Keinun paikkeilla oli pohjassa jopa yksi rapu, olipa muuten kohmeessa, liikkeet todella hitaita. Uiskentelin hitaasti taas rinteelle, aika näytti jo 20 minuuttia. Pidin turvapysähdyksen rinteessä ja uin siitä hissukseen avannolle. Timo oli juuri nousemassa ylös, joten odottelin hetken ja nousin sitten itsekin ylös. Mittaa sukelluksella 27 minuuttia.

 

Katja oli vielä lähdössä, joten sukelsin vielä toisenkin kerran. Tällä kertaa lähdin avannolta venevajan suuntaan, jossa kolusin rinnettä. Löysinkin yhden ravun kivenkolosta, mutta en saanut siitä kunnon kuvaa. RInteen jälkeen vielä putkelle ja keinulle, josta takaisin rinteelle turvapysähdykseen kun tuli jo kylmä. Argonpullo olisi kyllä ollut poikaa, mutta laiskuuttani en ottanut. Sukelluksella mittaa 21 minuuttia.

 

Pohjaan on vedetty laineja vähän sinne tänne, muuten noista ei ole haittaa, mutta putkelta kohti venevajaa lähtevä laini menee välivedessä, selvä mahdollisuus sotkea pintaköytensä siihen. Elämää oli aika vähän näkösällä, kiiskejä, pari rapua, yksi pieni ahvenen tirri sekä joitakin silakin poikasia. Mutta oikein hienot sukellukset, näkyvyyttä viisi-kuusi metriä, vesi 0 asteista. Pulloina oli 2x10/232

 

14.2.2013 Heinola kymijoki, Casinon ranta

 

Hannen ja Timon kanssa perussukellusta Casinon rannasta. Juhan piti tulla mukaan, mutta flunssan takia peukutti sukelluksen jo kotona, parempi niin, tukkoisena ei kannata sukeltaa. Ekalla sukelluksella Timo veti, painuttiin tukkinipulle ja etsiskeltiin rapuja, mutta eipä näkynyt. Siitä lähdettiin vastavirtaan, mutta melkein heti Timon regu alkoi puhaltaa, joten pintaa kohti lähdettiin. Noustiin rauhallista tahtia hätäilemättä. Pinnalla sitten Timon liivi täyteen ja pullo kiinni, ettei tyhjene kokonaan ja uitiin rantaan. Sukellukselle tuli pituutta 10 minuuttia. Mutta talvisukellus on tälläistä, välillä laitteet pettää, ei voi mitään.

 

Timon pullo oli melkein tyhjä, joten toiselle vedolle lähdettiin Hannen kanssa kahdestaan. Painuttiin taas tukkinipulle ja lähdettiin siitä pikkuhiljaa valumaan virran mukana. Virta on tällä hetkellä selvästi rauhallisempi, sanoisin jopa, että miellyttävän mieto. Sukeltaminen oli siis oikein helppoa, verrattuna syksyyn. Lilluskeltiin pikkuhiljaa myötävirtaan tukkien ja kivien koloja tutkien, mutta eipä sieltä mitään löytynyt. Virta painoi taas hieman eritavalla ja tultiin hiekkaiselle rinteelle, josta otin rinteen ylös ja kohti rantaa. Tämä oli virhe, sillä tulimme erittäin matalalle ja siitä suoraan veneiden tankkauspaikalle. Tuli tarkastettua samalla ankkurissa olevan paatin pohja, taas. Seinämän viertä uitiin nousupaikkaa kohti. Matkalla löysin rapumerran, josta kyllä lähti naru, mutta poijua sen päässä ei ollut. Mertaan oli joutunut kaksi rapua, joten avasin merran ja päästin rapupoloiset jatkamaan matkaansa. Hetken päästä päädyttiin normaalille nousupaikalle pelastusveneen luo. Sukelluksella pituutta 22 minuuttia. Kamera oli kyllä mukana, mutta yhtään kuvaa ei tullut otettua. Pitkästä aikaa suomisukellus kylmässä ja pimeässä. Hyvin meni ja muistin jopa ottaa kaikki kamat mukaan. Vähän oudolta tuntui tuplapaketti kaikkine hilavitkuttimineen ja kuivapuku Thaimaan hieman kevyempien varusteiden jälkeen. Pulloina molemmilla sukelluksilla 2x10/232

 

9.2.2013 Flamingo Spa

 

Pääsin taas sukelluskokeilun vetoon. Oppilaina pariskunta ja Valtteri divemasterina mukana. Sinällään kahden oppilaan kanssa pärjää hyvin yksinkin, mutta kun Valtteri osallistuu neljään sukelluskokeiluun, saa hänkin lisenssin pitää kokeiluja. Teoriat ja paperihommat nopsasti alta pois ja eikun altaaseen. Varusteet saatiin mukavasti päälle, itselläni oli uusi takkiliivi ensimmäistä kertaa käytössä. Olipa hyvä, että myivät L koon haluamani XL:n sijaan. XL olisi ollut ihan liian iso. Liivin kanssa meni kuitenkin hetki sählätessä, josta itselle muistutus tutustua uusiin varusteisiin jossain muualla kuin asiakkaan edessä Cool.

 

Harjoiteltiin taitoja ihan ensimmäiseksi. Maskin tyhjennyksen kanssa oli vähän vaikeuksia, mutta ei takerruttu siihen, vaan uitiin altaassa sen sijaan ja harjoiteltiin tasapainotusta. Myöhemmin saatiin maskikin tyhjättyä. Kun taidot oli käyty läpi, jäi Valtteri toisen osallistujan kanssa matalaan altaaseen kun itse siirryin toisen kanssa hyppyaltaaseen kokeilemaan paineen tasausta. Ensimmäisellä kerralla tasaus ei onnistunut, mutta toiselle homma hoitui ilman ongelmia ja päästiin pohjaan. Sitten olikin aika käytetty ja loppupriiffin jälkeen kamoja kasailemaan ja kotiin. Mukava reissu tämäkin.

 

Mureena Iso mureena koh racha yailla.

-

25.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Pääsin viimeinkin oikeasti sukeltamaan. Kaksi mahtavaa hupisukellusta koh racha yai-saaren vesillä. Alunperin piti mennä koh phi phi-saarella, mutta se reissu oli valitettavasti täynnä. Sukellukset eivät sinällään olleet mitenkään ihmeellisiä. Veneenä toimi Latitude, satamasta saarelle vajaa kaksi tuntia ajoa. Ensin ajettiin lahti kakkoseen, josta veteen. Uitiin oppaan perässä kohti lahti kolmosta, joka saavutettiinkin. Kolmen vartin sukelluksen jälkeen ammuttiin poiju pintaa ja paatti tuli hakemaan. Nähtiin nudibrancheja, paljon kaloja yms.

 

Toinen sukellus tehtiin lahti ykkösellä. Vene pudotti meidät hylyn yläpuolelle. Ensin tutkittiin molemmat hylyt, joista toinen on enää rauniokasa, mutta houkuttelee elämää. Uudemmassa käytiin vähän sisällä (olen koulutettu hylkysukeltaja, jonka koulutus sallii penetroinnin, älä tee perässä ilman asianmukaista koulutusta yms.) ja sain ihan mukavia kuviakin. Hylky ei tosin ole iso, mutta ihan kiva visiitti silti. Hylyltä jatkettiin kohti rantaa ja koralleja. Matkalla nähtiin mm. leijonakaloja, mureenoita, nudibrancheja, kampelan tapainen kala yms. Vajaan tunnin kohdalla taas poiju ylös. Tälllä kertaa ehdittiin pintautua ja odotellakin hyvä tovi, ennen kuin vene ilmestyi. Tän reissun sukellukset oli tässä ja muutenkin ylihuomenna kotiin. Kaikki tavoitteet saavutettu, joten reissu oli erittäin onnistunut.

Tästä on anemon reef saanut nimensä, merivuokkoja mattona Mistä anemon reef on saanut nimensä, merivuokkoja mattona.

-

24.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Viimeiset 3 specialty instructor-kurssin sukellukset tänään. Tehtiin kaksi syväsukellusta ja yksi virtasukellus. Ensin tehtiin syväsukellus koh doc mai-saaren luona. Siellä on sellanen seinämä pariinkymmeneen metriin asti, jonka jälkeen alkaa rinne. Uitiin rauhassa n 37metriin, jossa harjoitteita. Pelattiin wetnotesissa ristikoita, tehtiin laskuja, vertailtiin neopreenin paksuuksia, yms. Mun piti tuoda tyhjä muovipullo, mutta unohdin sen veneelle, no seuraavalla sukelluksella sitten.

 

Toinen syväsukellus anemon reef-nimisellä riutalla. Nimensä mukaisesti täältä löytyy ihan järjetön määrä merivuokkoja! Siis ihan mattona. Täällä mentiin n. 30 metriin, jossa taas pienet tehtävät, pullon ihmettely ja täyttö ilmalla. Ihan hyvin kaikki kesti narkoosia. Lopuksi vielä hätädekompressio harjoitus ja syväsukellukset tehty.

 

Kolmas sukellus tehtiin shark point-nimisellä riutalla. Tämä on paljon isompi kuin anemon reef, mutta harmillisesti virta oli täällä hyvin mieto. Mutta normaalit virtasukellussuunnitelmat ja proseduurit käytiin läpi ja harjoiteltiin, joten homma hoidettu ja kurssisukellukset oli tässä. Huomenna sitten pari hupisukellusta, ainoat koko kolmessa viikossa.

Pöljä remora Pöljä remora roikkui reidessäni n. vartin, ennen kuin älysi, etten mä oon hyvä kohde :-)

-

23.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Tänään oli vuorossa specialtyjen loput teoriat. Mulle tuleekin sitten seitsemän specialtyn kouluttajapätevyydet. Eli nitrox, oxygen provider, deep, wreck, night, drift ja search/recovery. On meinaan kortteja tulossa postissa tän reissun jälkeen Cool. Teorianpläjäyksen jälkeen laitettiin kamat kasaan ja auton lavalle. Autolla rantaan ja pitkähäntäveneellä paradice beachille. Odoteltiin jonkin aikaa pimeää ja sitten molskis. Aluksi tehtiin pimeäsukellukseen liittyvät taidot ja sen jälkeen riutalle mars. No eihän siellä mitään mullistavaa näkynyt, muuten vaan mukava sukellus, kun ei joka hetki tarvinnut tehdä jotain, viritellä naruja tai nostaa lyijylastia pohjasta. Course direktor joutui jo aika tiukkaan sävyyn käskemään, että nyt takaisin paatille!!! Huomenna sitten lähdetään taas kokopäivän venereissulle, jossa loput specialtyjen sukellukset tehdään, eli deep ja drift. Sitten olis tän reissun opiskelut tehty ja perjantaiksi pääsen veneelle sukeltamaan pelkkää hupia koko päivän!!! Sunnuntaina lähteekin jo kone takaisin Suomeen, perhettä onkin niin ikävä, että rintaa pakottaa.

 

22.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Herätys klo 06.45, aamuitoimien jälkeen minibussiin ja ja kohti satamaa. Andaman meri näytti tänä aamuna hiukan vähemmän siloiset kasvonsa, aallokko oli parimetrinen. Mutta dyykkimestaan päästiin saaren suojaan, joten eipä hätää. Ensimmäisellä sukelluksella harjoiteltiin erilaisia etsintäkuvioita, reelillä ympyrää, U-kuviota, laajenevaa ympyrää ja jackstay-systeemi. Mikäs siinä, hyvin meni.

 

Toiselle sukellukselle varattiin hirveä määrä painovöitä mukaan. Ensin mä harjoittelin parin kanssa vielä jackstayn, kun toinen pari simuloi lainin vetoa hylyn sisällä niihin painovöihin. Sitten oli meidän vuoro vetää lainia ja kerätä taas pois, tee työtä jolla on tarkoitus. Lopuksi harjoiteltiin vielä nostosäkin käyttöä nostamalla koko lyijyläjä ylös.

 

Kolmannella sukelluksella painuttiin aikailematta hylkyyn sisään, ensin toinen pari veti lainin ja keräs pois, sitten toinen pari sama homma. Homma hoidettu ja hylky ja etsintä/nosto specialtyt on plakkarissa.

 

Mukava oli kuunnella myös muiden juttuja. Nähtiin manta heti ekalla sukelluksella, me nähtiin white tip reef shark, me leopard shark, me taas merikäärme jne jne. Mitäs te näitte? Noooo, me nähtiin sellasia naruja ja ruostetta aika paljon jne Cool

 

21.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Edellisestä kirjoituksesta on jo aikaa. Edellisen kirjoituksen lopussa mainitsemani väsymys ei sitten ollutkaan ihan pelkkää unen puutetta. Kaksi päivää meni ruokamyrkytyksestä toipuessa. Eikä olo ole vieläkään 100%, mutta pystyin sentään osallistumaan Instructor Examinationiin ja sain sen vielä läpi. Joten pitääkin muuttaa etusivulle korkeimpia luokituksia, olen nyt open water scuba instructor, saan kouluttaa uusia sukeltajia, sekä jatkokouluttaa sukeltajia divemasteriksi asti. Tänään alkaa puolen päivän maissa vielä specialty instructor opinnot viidessä eri specialtyssä. Mutta kerrompa hieman IE:stä

 

Keskiviikko ja torstai meni siis sairastaessa, joten niistä ei sen enempää. Perjantaina puolen päivän jälkeen aloitettiin IE. Alussa oli parin tunnin tervetuliaispuheet, jossa jaettiin tehtävät koko viikonlopulle ja käytiin kokeen kulku tarkkaan läpi aikatauluineen ja paikkoineen. Sen jälkeen tehtiin kaksi teoriakoetta. Loppuilta menikin sitten seuraavaan päivään valmistautuessa ja nukkumaan pääsin vasta puolen yön jälkeen.

 

Lauantaina herätys klo 6 ja sukelluskeskukselle laittamaan kamat valmiiksi, siitä pikkubussilla koko revohka altaan laidalle. Ensin oli viiden taidon demonstroinnin tekeminen jonka jälkeen koulutin kurssitovereilleni yhden taidon demonstraatioineen. Ne ketaleet tekivät tietenkin examinattorin määräämiä virheitä, jotka sitten piti poimia. Allasharjoituksen jälkeen lounas ja sitten teorialuennon pito, joka on omasta mielestäni se kaikkein helpoin osuus. Molemmat osuudet meni oikein mukavasti.

 

Sunnuntai oli sitten se päivä, jota jännitin, avovesikokeet. Tuuli oli noussut melko navakaksi, joka taas aiheutti melkoiset aallot rantaan. Ensin tehtiin pelastusharjoitusnäytös, joka olikin melko haastava kovassa aallokossa, mutta läpi päästiin kunnialla, eikä "uhrikaan" joutunut nielemään suolavettä Cool. Pelastuksen jälkeen odottamaan omaa vuoroa avovesiharjoitukseen. Minun ryhmälle osui odotusaikaa melko paljon ja koska se tehtiin merenkäynnin vuoksi 11metrissä, alkoi ilmakin käymään vähiin, mutta riitti sentään. Myös nämä alueet mukavasti läpi ja onnellisin mielin ryhmäkuvaan. Opettamaan nyt ei ihan heti saa ryhtyä pitää odottaa 10 päivän käsittelyaika Padilta, mutta mulla onkin vielä viikko täällä opiskelua jäljellä, joten eipä haittaa. 

 

Tänään maanantaina aloitettiin se specialtyjen läpi käyminen. Nitrox mulla jo onkin. Lisäksi tulee deep, wreck, night, search/recovery ja drift. Tänään käytiin teoriat läpi wreckistä ja search/recoverystä. Huomenna lähdetään veneelle tekemään sukellukset! Keskiviikkona on sitten loput teoriat ja yösukellus. Torstaina loput sukellukset veneellä. Kohteina mm. racha yai ja shark point.

 

15.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Tänään oli aamulla vuorossa yksi avovesisukellus rannasta. Omat harjoiteltavat taidot oli kontrolloitu hätänousu uiden ja solmun solmiminen. Olin edellisenä iltana tehnyt mentaaliharjoitteita virheiden löytämiseksi, jossa minulla on aikaisemmin ollut ongelmaa. Keino tepsi, löysin kaikki virheet, hyvät pisteet ropsahti ja luottavaisin mielen kohti IE:n avovesikoetta. Vaikea uskoa, että enää kaksi koulupäivää ja loppukoe alkaa!

 

Iltapäivällä tehtiin sitten taas DM-koe, joka meni myös oikein hyvin. 5 aluetta, parhaasta kahdesta alueesta 100% ja yhdestä huonoimmasta 90% viimeiset kaksi 95%. Olen erittäin tyytyväinen, opin jo muutama päivä takaperin, että kun kerran aikaa on kaksi tuntia, niin tehdään sitten huolella, ettei jää tyhmiä virheitä. Huomenna sitten aamupäivä taas altaassa ja iltapäivä luokassa, joku koe siellä on taas. Väsyttää ihan sikana, taidan ottaa päivätorkut.

 

14.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Eilen oli sen verran ohut päivä, ettei siitä viitsinyt erikseen kirjoitella, käytiin nopeasti läpi EFR instructor kurssia ja sitten rannalle aurinkoa ottamaan. Efr:ää käydään kyllä lisää myöhemmin, ei se tuossa ollut.

 

Tänään sitten oli koko päivän kestävät teoriaopinnot. Käytiin läpi DM-kurssia, specialty-kursseja, sukeltajien pitämistä harrastuksen parissa jne. Lounaan jälkeen tehtiin taas standards exam, josta sain 38/40 pistettä, sikäli huolestuttavaa, että viimeksi sain samasta kokeesta muistaakseni täydet pisteet, toivottavasti ei huonone enempää Cool. Kokeen jälkeen pidimme eilen valmistellut teorialuennot. Hyvin meni, tuossa alkaa olla jo rutiinia ja kun luento on kuitenkin valmisteltu paperille, niin ei siinä kauheasti voi mokata. Lopuksi valmisteltiin vielä huominen avovesiharjoitus ja päivä oli siinä. Kolmeen asti se taas kesti.

 

12.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Olen sitten saanut flunssan, voi kele! Sain kuitenkin sukellettua tänään pari sukellusta. Tai aika vähän siinä oli varsinaista sukeltamista, painuttiin pohjaan ja alettiin tahkoamaan taitoja ja harjoituksia. Paikkana oli Koh Racha Yai, saari Phuketin edustalla. Parissa ensimmäisessä lahdessa sukellettiin. Nähtiin sentään toisella sukelluksella kilpikonna, josta sain kuviakin. Vene oli tosi iso ja hieno, ihan uusi paatti, ilmastoidut sisätilat, pleikkareita matkojen viihdykkeeksi, oma keittiö, isot aurinkokannet ja katetut ruokailu yms tilat.

 

Mulla oli taitoina stressaantunut sukeltaja veden alla ja viiden kohdan nousu ensimmäisellä sukelluksella. Toisella sukelluksella taitoina oli kontrolloitu hätänousu uiden ja solmun teko. Missasin taas virheita, se on näköjään mun kompastuskivi. Muuten kaikki priiffit ja harjoitusten hallinta menee oikein hyvin, mutta virheitä missaan ihan liikaa, siihen pitää keskittyä kovasti! Mutta oli oli tosi mukava päästä pitkästä aikaa ihan avoveteen sukeltamaan. Huomenna hoidetaan EFR-instructor pois alta ja jospa tää flunssakin helpottaisi huomiseksi, aika tukalaa tässä helteessä, eikä yhtään hyvä sukeltamisen kannalta. Jos tän takia jää IE hoitamatta niin revin kyllä pelihousuni. Huomiseen.

 

11.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Ja teoriapäivä taas. Normiaikaan 07.30 luokkaan istumaan. Eilen oli sovittu, että päästäisiin tänään jo n. 12.00 maissa "kotiin", mutta tänään ohjelmaan ilmestyikin EFR-videon katsominen (kesto 1h30min). Tai no, vaihtoehdoksi annettiin katsoa video huomenna, venesukellusten jälkeen n 17.00 alkaen, no way. Aamupäivällä käytiin läpi divemaster-kurssin pitoa yms. Pidettiin eilen valmistellut teorialuennot ja lopuksi tehtiin divemaster-koe. Sain kokeen "läpi", mutta ei se niin hyvin mennyt kuin olisin toivonut. Tein muutamia tyhmiä huolimattomuusvirheitä. No, otin niistä opikseni ja ensi kerralla en toista ainakaan samoja virheitä.

 

Iltapäivän videon katsominen ei meinannut onnistua sitten millään. Kaikki luokat oli varattuja kun tulimme keskukselle, joten lähdettiin lounaalle ja tultiin tunnin päästä takaisin, kun alkuperäinen suunnitelma oli napata jotain katukeittiöstä ja syödä katsoessa. 13.30 päästiin katsomaan videota, joka oli tuttuun jenkkityyliin tehty. Lisäksi puolessa välissä jouduimme vaihtamaan toiseen luokkaan ja selailemaan videota iät ja ajat ennen kuin oikea kohta löytyi. Toistoa toistoa toistoa, erityisesti painotettiin, että potilaalta pitää ensin kysyä ja sitten vasta auttaa. Höpö höpö, jos jollakin on hätä, niin en kai ensin ala luetella litania, "moro, mä oon piiiiiip ja olen ensiapukoulutettu henkilö, voinko auttaa sinua?" Ehkä jos joskus olen käymässä jenkkilässä, jossa oikeuteen voi joutua vähän eri perustein kuin suomessa. Video oli tylsä ja ehkä jopa ärsyttävä, mutta kun vain jaksoi katsoa ja poimia joukosta ne hyödylliset asiat, niin taas tuli opittua. Huomenna tosiaan veneelle ja avoveteen, vihdoin, jee!!!

 

10.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Aamu alkoi virkistävästi allasharjoituksella. Ensin reenattiin syvässä päässä nostosäkin käyttöä, suunnistusharjoitusten vetoa, JÄLLEEN pelastusharjoituksia, viiden kohdan nousua jne. Tämän jälkeen siirryttiin matalaan päähän, jossa vedettiin läpi eilen valmistellut taitoharjoutukset, jotka omalla kohdalla olivat vaihtoehtoisen ilmanlähteen käyttö vähintään 30 sekunnin ajan ja painovyön riisuminen ja pukeminen veden alla. Vaihtoehtoisen ilmanlähteen käytössä huomasin virheet ja muutenkin sen meni hyvin, täydet pojot. Mutta painovyön riisumisessa missasin toisen oppilaan virheen, se epeli sai selän takana vaihdettua painovyön väärin päin. No siitäkin tuli 4.2 viidestä, joten ihan ok.

Lounastauon jälkeen paineltiin taas luokkaan, jossa käytiin läpi OWD, adventures in diving ja rescue-diver ohjelmat. Valmisteltiin vielä huomiset teoriatunnin pidot ja ennen neljää päästiin "kotiin" huilaamaan. Huomenna taas koko päivä luokassa, mutta ylihuomenna päästään veneelle ja mereen sukeltamaan, vihdoin, jee!

 

9.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Ja jälleen teoriapäivä, aloitettiin aamulla klo 07.30, käsiteltiin sukelluksen aloittamista, sukelluksen markkinointia ja riskinhallintaa. Lounastauko puolenpäivän maissa, jonka jälkeen jatkettiin vielä hiukan riskinhallinnasta, tehtiin standardikoe (40 kysymystä, kirjat käytössä) josta sain täydet pisteet, JEE! Lopuksi valmisteltiin vielä huominen allasharjoitus, kotitehtäväksi jäi kirjoittaa sleitteihin muistiinpanot. Huominen aloitetaankin sitten taas altaalla, jonka jälkeen teoriaa. Huomiseen.

 

8.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Tänäänkin aloitettiin aamupäivä altaassa, 07.45 oli pää jo veden alla Cool. Ihan ensiksi reenattiin taas taitoja taitoja taitoja. Demonstroitiin, teetätettiin "oppilailla", jotka ovat kurssikavereita ja vaikka ovatkin kokeneita sukeltajia, tekevät jostain syystä kovin paljon hankalia virheitä, jotka pitää huomata. Sitten taas pelastusharjoituksia pinnalla. Pienen tauon jälkeen vaihdettiin toinen Course Director remmiin ja alettiin vetämään läpi eilen valmisteltua  confined water-harjoituksen pitoa. Mulla oli ekana taitona regun etsintä, josta suoriuduin oikein hyvin, 4.8 pistettä viidestä. Mutta seuraava taito, leijunta 30sec, meni täysin reisille, unohdin näyttää demossa ajan, demo meni muutenkin huonosti, sitten toinen "oppilas" pidätti hengitystään omassa suorituksessaan, mitä en huomannu. Pahin moka oli virheen huomaamattomuus, sen vuoksi jäin yhteen pisteeseen, muutan olis tullu kuitenkin 3 ja 4 väliin. No tiedämpähän ensi kerralla.

 

Tunnin ruokatauko, söin muuten katukeittiöstä tuoretta hedelmää ja toisesta tikkuihin keihästettyjä simpukoita, jotka oli grillattu. Päälle jääteetä, hyvää ja maksoi yhteensä vajaa kolme euroa. Maha täynnä teoriaa opiskelemaan. Opeteltiin ensin sukellusbisnestä, sitten valmisteltiin huomista teoriatunnin pitoa. Porukka nuokkui, enkä itsekkään ollut maha täynnä ja väsyneenä mitenkään tarkkaavaisimmillani. Huomenna onkin pelkkää teoriaa luokassa, katotaan sitten lisää. Viikonloppuna pitäs päästä ekaa kertaa avoveteen sukeltamaan!!!

 

7.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

Oli muutes aavistuksen raskas päivä. Aamulla 07.30 alkaen altaaseen harjoittelemaan taitoja, reilu kolme tuntia vierähti mukavasti siinä. Pinnalla tehtiin myös pelastusharjoituksia puolenkymmentä kertaa jokainen. Ensimmäinen pelastusharjoitus meni omalta kohdalta täysin reisille, ei vissiin tulle RD ja DM kursseilla tahkottua riittävästi. Mutta siitä se pikkuhijaa lähti, ja lopussa oltiin jo hyväksyttävällä tasolla. Taidot meni ihmeen hyvin, vaikka niidenkin harjoittelu tuntuu olleen kovin vähäistä aikaisemmin.

 

Välillä syötiin ja sitten luokkaan iltapäivän harjoitteisiin. Tällä kertaa perehdyttiin opetustekniikoihin, apulaisten käyttöön, allasharjoitusten valmisteluun/pitoon teoriatasolla yms painavaa asiaa. Pää on ihan pyörällä ja seuraavaksi pitäs jaksaa tehdä vielä kotitehtävät, huomenna aloitetaan taas altaassa ja aiheena allasharjoituksen pito käytännössä kurssikavereille. Huomiseen!

 

6.1.2013 Phuket, Thaimaa

 

No eihän tää mitään sukeltamista ole, mutta laitetaan lokikirjaan kuitenkin. Olen siis suorittamassa Instructor Development Coursea. Jos kurssi sattuu menemään läpi, valmistun parin viikon päästä sukelluskouluttajaksi. Kurssille näyttäisi osallistuvan minun lisäkseni pari muuta pohjoismaalaista kaveria, yksi venäläinen kaveri, yksi kiinalainen poika ja seuraamassa/apuopettajana on amerikkalaismies. Kolme ranskalaista suorittaa kurssia samaan aikaan, mutta heillä on erilliset teoriapäivät. Kurssin vetäjänä on ranskalainen Christophe Pace.

Tänään oli kurssin ensimmäinen päivä, joka aloitettiin reippaasti koko päivän kestävillä luennoilla Cool. Olikin mukava istua luokassa koko päivä, kun ulkona on reilu 30 astetta lämmintä ja aurinko paistaa. No mut täähän oli kyllä tiedossa, joten turha valittaa. Lopuksi raapaistiin vielä viiden alueen koe, joka oikeasti tehdään vasta kurssin lopussa, mutta tällä haluttiin selvittää osaamista ja lähtötasoa, sain kokeen läpi. Huomenna ollaan koko päivä tekemässä allasharjoituksia, pääsee ainakin veteen. Mutta avoveteen päästään ilmeisesti vasta ensi viikolla.

 

29.12.2012 Flamingo Spa

 

Pitkästä aikaa pääsin pitämään sukelluskokeilua, kokeilemassa oli isä ja poika. Ensin teoriat pois alta menestyksekkäästi ja sitten altaaseen pukemaan varusteita. Takkiliivi oli hiukan liian iso pojalle, mutta pärjättiin, tuotekehityksen paikka tässä kohtaa. Harjoiteltiin aluksi maskin ja regulaattorin tyhjennykset, sekä tasapainotusliivin käyttö. Uitiin vähän altaassa ja harjoiteltiin vielä regulaattorin etsintä. Taas vähän uintia ja tasapainottamisen harjoittelua. Sitten heiteltiin hetken aikaa frisbeetä veden alla, jonka jälkeen siirryttiin hyppyaltaaseen. Pohjalle neljään metriin mentiin oikein hitaasti ja varovasti, että paine ehti varmasti tasaantua. Tasapainotuksen harjoittelua, mikä olikin vähän helpompaa syvemmällä, varovainen nousu pintaan ja vajaa pari tuntia oli taas kulunut hämmästyttävän nopeasti. Kiitos loistaville oppilaille.

 

 

22.12.2012 Porkkala vetokannas

 


Käytiin Villen kanssa pitkästä aikaa sukeltamassa, tällä kertaa porkkalassa. Pakkasta oli raikkaat 12 astetta, mutta suhteellisen tyyntä. Vetokankaan parkkipaikka oli hyvässä kunnossa, pari autoa sai helposti parkkiin. Kolattiin kyllä varmuuden vuoksi kaikki irtolumi pois. Varusteiksi oli valkannut sinkkupullon 15/232 ja sinkkuwingin, koska kantomatkaa tulee aika paljon umpihangessa, eikä tuplia viittiny raahata. Argonpullon otin myös ja hyvä niin, sillä tietokone näytti vedenlämmöksi suurimman osan ajasta -1 Rannassa melko paljon jäälauttaa, piti liukastella yllättävän kauas, että pääsi avoveteen. 

 

Itse sukellus oli suhteellisen eleetöntä menoa. Kylmä vesi oli selvästi karkottanut kaiken elävän syvemmälle. Nähtiin pienen pieniä äyriäisiä ja muutama kilkki. 40 minuuttia viihdyttiin veden alla. Näkyvyys oli kohtalainen, ehkä kolme metriä. Maks syvyys kympin tietämissä. Sormet paleli lopussa aika ikävästi, muuten kaikki ok. Vaikka mitään ei nähtykään, oli kuitenkin hyvä sukellus. Trimmi ja tasapaino edelleen vähän hakusessa sinkkupullolla, mutta loppua kohti parani. Painoa oli myös liikaa argon-pullon vuoksi, kokeilin lopussa jättää neljä kiloa pois, ja edelleen pääsi alas, tosin pullossa oli vielä yli puolet jäljellä. 

 

6.12.2012 Heinola kymijoki, Kumpeli Spa ja Casinon ranta

 

Lähdettiin ensimmäiselle sukellukselle Hannen kanssa Kumpelin rannasta, joka oli minulle uusi tuttavuus, joten Hanne suunnisti. Veteenmeno oli erittäin helppo, auton sai melkein laiturille. Päävalaisimen katkaisin oli jäätynyt jo jumiin, joten sitä piti hetki sulatella ennen lähtöä. Alkumatka oli melko matalaa, mutta muutamassa minuutissa syveni yli viiteen metriin ja vesikasvit harvenivat. Alkoi myös tulla kivikkoa ja tukkeja vastaan pikkuhiljaa. Törmättiin myös melko nopeasti lineen, joka lähtee Kumpelin laiturilta näkyvän vihreän väylämerkin juuresta (kuulemma irti tällä hetkellä). Seurailtiin lainia höllästi, välillä näkyi välillä ei. Ihan liian nopeasti tultiin suurelle tukkinipulle, josta laini lähti ylöspäin kohti uimalan laituria. Tiedettiin siis sukellusaikaa olevan reilu kymmenen minuuttia jäljellä ja jatkettiin kohti Casinon kulmaa. Matkalla törmättiin galleriaan, mutta virta oli sen verran voimakas, ettei sitä voinut jäädä ihmettelemään. Virran voimakkuudesta kertoo myös se, että normaalisti kyseisen reitin sukeltaa kolmessa vartissa, nyt aikaa meni 33 minuuttia. Nähtävyyksiin en hirveästi ennättänyt perehtyä kun oli koko ajan jotain uutta ja jännää. Todella suuria kiviä oli reitillä paljon ja törmäilyn vaara ilmeinen.

 

Toinen sukellus vedettiin Juhan kanssa vakioreittiä uimalan laiturilta lainia pitkin monttuun ja siitä virran mukana Casinon kulmalle. Yhden mateen bongasin kivien kolosta, mutta virta vei siihen tahtiin, etten päässyt ottamaan kuvaa. Yksisaksinen rapu sen sijaan oli sellaisessa paikassa, että sain ihan hyviä lähikuvia. Tälläkin kertaa törmättiin galleriaan, mutta virta vei. Sukellus oli kuitenkin koko ajan hallinnassa virran voimakkuudesta huolimatta, toisin kuin 25.11.2012. Kyttäsin kyllä Juhaa aika tiheään tahtiin, kun sen käsi on leikattu muutama kuukausi sitten ja tämä oli hänen ensimmäinen avovesisukellus n. kolmeen kuukauteen. Hyvin meni kuitenkin. Pulloina molemmilla sukelluksilla 2x12/200 pullot ja 27 nitroksia täytteenä. Nitroksit meni vähän hukkaan, kun syvyyttä tms ei hirveemmin ollut, mutta eipä ollut oikein muita pulloja täynnä, eikä jaksanut lähteä seuran varastolle täyttelemään. Laiskuus maksaa Cool

 

 

1.12.2012 Porkkala vetokannas

 

Yritettiin Villen kanssa joulukuun sukellukselle. Viiden tunnin reissu, mutta veden ääreen ei päästy. Koko porkkalanniemi vaikutti sotatoimialueelta. Liikkeellä näytti olevan ainoastaan nelivetoisia maastoautoja ja sitten viranomaisten autoja. Dragetintien ja tullandintien risteyksessä oli päivystävä palomestari väijyssä, kielsi ajamasta tullandintietä kovin pitkällä, lupasi kuitenkin, että vetokankaan parkkipaikalle asti saa ajaa. Kyseli kyllä millä asioilla liikun. Kun kerroin olevani menossa sukeltamaan, puisteli päätään ja piti minua selkeästi tärähtäneenä Cool. Puita oli nurin lukematon määrä, osa edelleen tien päällä roikkumassa sähkölinjojen varassa. Paloautoja oli liikkeellä useita, vpk:kin oli otettu apuun. Eltelin autoja laskin toista kymmentä. Fortumin herroja ajeli myös. Rekalla toivat ison voima-aseman, joten luultavasti sähköä ei ihan heti ole tulossa valtakunnan verkosta. Rajan autoja oli myös liikkeellä.

No urheasti me yritettiin. Lapioitiin autoille tilaa parkkikselle, mutta kun pohjalla oli silkkaa vettä ja mutaa, eltelin peräkärry pahasti tiellä, samoin muita autoja, niin ei saatu omia autoja niin, että ne ei olis tiellä. Oli myös kiinnijäämisen vaara, joten päätettiin lopulta luovuttaa ja lähteä kotiin. Oli siellä joku käynyt, lueksin myöhemmin facebookista, nollanäkyvyys myrskyn jäljiltä, joten eipä menetetty paljoa. Ensi kerralla parempi tuuri. Tosin matkalla näkyvä merenlahtikin oli jo jäässä, joten saattaa olla porkkalan sukellukset tältä vuodelta sukellettu. Keväällä sitten taas, tai no, pitää kattoa, jos vielä pääsis.

 

 

 

 29.11.2012 Vessöön kuoppa, yösukellus

 

Neljä astetta pakkasta, lunta sataa vaakatasossa, tuuli myrskylukemissa, mutta yösukellukselle piti päästä. Käytiin siis Minnan kanssa kuopalla pulahtamassa. Vesi oli kylmentynyt asteella edellisestä kerrasta ollen 3 asteista. Sukelsin pitkästä aikaa sinkkupullolla 15/232, kai sitäkin pitää tottua käyttämään. Tuntui oudolta selässä ja aluksi olikin vähän hakemista, mutta loppua kohden homma alkoi sujua. Onhan toi kevyempi kantaa kuin tuplat, mutta ei mitenkään ratkaisevasti.

 

Itse sukellus perushuttua. Kiveltä lähdettiin vasemalle, diversnight-kyltin luota bongattiin taas iso ahven ja jatkettiin rinnettä pitkin n kympissä. Puolen tunnin kohdalla Minna alkoi valitella kylmyyttä, joten nostin noin kahdeksaan metriin ja käänsin sukelluksen. Takaisin uitiin vähän reippaammin, koska itselläkin alkoi tuntua pientä kylmän hiipimistä. Sukellusajaksi tuli 58 minuuttia. Kamoja riisuessa nopeat liikkeet vaikutti sopivilta, koska märkä paljas pää kovassa tuulessa ja pakkasessa tuntui vähemmän mukavalta. Hörpättiin vielä kupposet kuumaa kaakaota voikkarin kera ja sitten kotiin. Varovasti piti ajella.

 

 

 

25.11.2012 Heinola kymijoki

 

Käytiin Hannen ja Karoliinan kanssa tekemässä kaksi virtasukellusta Casinon rannassa. Vettä tihuutti koko ajan ja muutenkin näytti kovin synkältä. Veden alla oli toki mukavaa kuten aina. Tällä kertaa vain virta oli niin voimakas, että maisemista ei ehtinyt juuri nauttia. Muutenkin sukeltaminen oli melkoista törmäilyä, kun kaikki hallittavuus puuttui hommasta. Pulloina oli 2x10/232.

 

Eka sukellus vedettiin normaalilla kaavalla, laiturilta lainia pitkin monttuun, siitä hiukan vastarannalle päin ja sitten virran mukaan. Loppumatkasta joutuikin sitten potkimaan aika kovasti, että pääsi pelastusveneen luo nousupaikalle. Muutamia rapuja ja pari madetta, ilmeisesti myös elikot viettää aikaa piilossa, suojassa virralta. Kesto 22 minuuttia.

 

Toisella sukelluksella otin enemmän varman päälle ja läksin suunnistamaan heti montusta virran mukana. Tällä vedolla törmäsimme todella isoon mateeseen, jonka maha vaikutti oikein pullealta. Kai se oli syönyt juuri, koska kutu on vasta kevättalvella, niin ei se varmaan mätiä ollut. Made piti majaa isossa kivikossa, josta sai pidettyä sen verran kiinni, ettei virta vienyt mennessään. Mateen jälkeen tulimmekin savitöyräälle, jonka yli virta painoi niin vauhdikkaasti, että tietokone alkoi varoittelemaan nousunopeudesta. Tälläkin sukelluksella osuttiin virrasta huolimatta normaalille nousupaikalle pelastusveneen taakse. Kesto 25 minuuttia.

 

 

 

 

15.11.2012 Vessöön kuoppa, yösukellus

 

Käytiin Minnan kanssa kuopalla taas yösukelluksella. pimeää oli. Olin samana päivänä käynyt ostamassa uuden aluspuvun, weezle extreme+:n. Aikaisempi puku oli ikivanha finfil-täytteinen ohut puku, joten uskoin parannuksen olevan merkittävä. Jätin jopa fleecepaidan pois ja laitoin alle ainoastaan urheilukerraston. Ja kylmähän se tuli neliasteisessa vedessä... Painoakin oli pari kiloa ylimääräistä varmuuden vuoksi, kun en tiennyt, miten aluspuku vaikuttaa, hyvin olisi pärjännyt ilmankin. Pulloina 2x10/232 pullot.

 

Lähdettiin kiveltä vasemmalle ja uitiin n 10 metrissä rinnettä pitkin. Vajaan puolen tunnin kohdalla käännyttiin ja uitiin n 7 metrissä takaisin. Ahvenia näkyi taas runsaasti, niinkuin aina yösukelluksella. Lopuksi harjoittelin vielä venttiilien sulkemisen/avaamisen, peruutusta ja kaasun jakoa. Oikein mukava ja rauhallinen sukellus 56min.

 

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.03 | 17:59

Moikka

Crewsaver kuivapuku kaipaisi uusia jalkaosia. Vanhat ”lateksi” malliset voisi vaihtaa mansetteihin tai muuhun toimivaan ratkaisuun. Onnistuisiko?

...
01.10 | 10:04

hei, onko nuo pelkän työn hintoja ja jos on niin saako teiltä myös vetoketjuja vai tilaako asiakas itse

...
15.02 | 17:16

Lähtisin siitä että mahdollinen, mutta ei järkevä.. Tulee liian kalliiksi, eikä lopputuloksesta ole varmuutta.

...
15.02 | 14:19

Onko kuivapuvun koon suurentaminen mahdoton juttu?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS