Sukellusloki 2016

6.12.2016 Emäsalo, varlaxudden

Arin kanssa hupisukellus. Muut paikat taas jäässä, pitää sukeltaa merellä. Ihan tyyni ja aurinkoinen sää, mutta pakkasta melkein kymmenen astetta. Puljattiin matalassa vedessä kivikkoa tutkien. Löydettiinkin isoja parvia pikkuruisia katkoja kivien koloista. Jossain vaiheessa pukuun alkoi lorisemaan 2 asteista merivettä siihen tahtiin, että piti ihan tutkia tarkemmin. Löysin puolisin senttiä pitkän viiltoreiän vasemmasta hihasta, joten päätin keskeyttää sukelluksen. Pinnalla totesin aluspuvun kastuneen läpimäräksi ja kylmä alkoi hiipimään aika pahasti luihin. Reipas muutaman sadan metrin taivallus varusteet päällä takaisin autolle lämmitti mukavasti. 22 minuuttia vedessä, näkyvyyttä nelisen metriä.

 

4.12.2016 Porkkala, keittokatos

Samin kanssa hupisukellus. Lähdetiin rannassa oikealle kohti kallioita. Hyvä näkyvyys niinkuin tähän aikaa vuodesta yleensäkin. Nähtiin useita kivinilkkoja, tokkoja, muutama siloneula ja valtava määrä katkarapuja!!! Oikein mukava sukellus, mutta kameran napit jumittaa pohjaan, joutuu kaivamaan puukolla ylös että saa kuvattua. Pitänee huoltaa. 35 minuuttia sukellusta, näkyvyys yli 5 metriä, vesi 3 astetta, ilma -10 astettta, suurin syvyys 13.1 metriä.

 

27.11.2016 Vessöö, pohjoispääty


Arin kanssa perus hupisuke, lähdettiin rannalta oikealle rinnettä pitkin. Muutama ahven ja pohjassa mönki paljon isohkoja kotiloita, joihin ei olla ennen kiinnitetty paljoa huomiota, eikö niitä montaa ole ollutkaan. 26 min veden alla, näkyvyyttä viitisen metriä ja vesi 2 asteista.

 

16.10.2016 Vessöö, uimaranta


Arin kanssa hupisukellus, ihan perushuttua, kaloja etsittiin, mutta vain pari hassua nähtiin. 58 minuuttia, näkyvyyttä nelisen metriä. Vesi yhdeksän astetta. Sinkkupullo ja takkiliivi.

 

1.10.2016 Emäsalo, Edelsviken

Rescue Diver-kurssin harjoitteita. Mukava syyspäivä, ihan kohtuullinen sää. Nykäistiin varusteet päälle ja alettiin treenaamaan. Tällä kertaa ehdiitiin harjoitella rannalta pelastamista eri tavoilla, väsyneen sukeltajan hinaamista, hätääntyneen/väsyneen sukeltajan kanssa toimimista, sukeltajan pintaan tuomista eri tilanteissa, erilaisia etsintätekniikoita ja vaikka mitä mukavaa. Varsinaista sukellusaikaa kertyi ainoastaan 23 minuuttia, vaikka vedessä pulikoittiin useampi tunti. Vesi on merellä edelleen 13 asteista ja paikkan nähden yllättävän kirkasta, sanoisin, että näkyvyyttä oli reilu pari metriä. Takkiliivi ja sinkkupullo. 

 

24.9.2016 Vessöö, uimaranta

Kurssisukellus, painotuksen hiominen kohdallaan, painojen sijoittelu/trimmin säätö, hengitysharjoitukset ja sen jälkeen sukeltamaan. Sukellettiin rinnettä ylös-alas, pysähdeltiin, leijuttiin ja vaikka mitä. Tarkoituksena tietenkin nosteenhallinnan siirtäminen uudelle tasolla ja mikä parasta, siinä onnistuttiin! Hyvä palauttaa itsellekin mieleen se tosiasia, että sukeltamisen rentous ja turvallisuus vaativat hyvän nosteenhallinnan ja myös toisinpäin. 32 minuuttia, näkyvyys viitisin metriä. Vesi 14 astetta, sinkkupullo ja takkiliivi.

 

18.9.-16 Pulkkilanharju, pikkusilta


Deep-kurssia pukkaa, joten kastumaan mars. Ajeltiin kauas pulkkilanharjulle, että saatiin riittävästi vettä pään päälle. Kurkattiin ranta, todettiin pieni aallokko ja aivan mahtava sää. Viileää näin aamusta, mutta aurinko helotti täydeltä terältä. Kantelin säätöpainoja, lisäilmapulloa, poijua yms tavaraa valmiiksi rantaan. Sitten kamat niskaan ja veteen. Esimmäisellä sukelluksella katsottiin painotusta kuntoon, tutustuttiin paikkaan ja olosuhteisiin, sekä treenattiin ilman jakoa + lisäilmalähteen käyttöä. Värien katoamistakin pitäisi tutkia, mutta mites tutkit, kun kymmenen metrin jälkeen ainoa havaittava väri on yönmusta Cool 

Toisella sukelluksella vertailtiin syvyysmittareita, ihmeteltiin paineen vaikutuksesta kutistuvia esineitä, treenattiin poijun käyttöä, nousua/laskua köydellä, sekä hätädekompressiota, ynnä muuta kivaa. Näkyvyyttä pulkkilanharju tarjosi tällä kertaa vähän heikosti, maks. 4 metriä, vesi vielä melko lämmintä, 13 astetta syvälläkin. Varusteina sidemount-systeemi, 10/232 pullot kyljille ripustettuina.  Nähtiin ahvenia, kiiskiä, sekä tietenkin rapuja.

 

3.9.-16 Vessöö uimaranta

Samin kanssa hupisuke. Testasin paikattua kuivista, nyt pysyy vedet ulkona. Testissä myös edullisesti saadut 4 litraiset 200 bar pikkupullot kyljille kiinnitettyinä, hyvin riitti, ilmaa ja n. 70 bar, todella kevyet kantaa. Vesi sameaa, näkyvyyttä kolmisen metriä, ainoastaan ja ahventa, joita Sami ei sattunut huomaamaan. 47 minuuttia, 10.4 metriä, vesi 15 astetta, ilma 20 astetta. 

 

31.7.-16 Vessöö uimaranta

Pari opastettavaa hupisukelluksella. Ekalla sukelluksella lähdettiin vasemmalle ja löydettiin taas paljon pikkuahvenparvia, sekä iso suutari, jota opastettavat eivät tosin nähneet. 47 min, 9.1m.

Toinen sukellus tehtiin rannasta oikealle rinnettä pitkin. Taas paljon pikkuahvenia ja yksi parvi isompiakin raitaveikkoja. Punainen s-koon kuivis vuosi alaosasta kovasti, paikansin reiän, ja paikkasin myöhemmin, nyt pitäisi taas olla kunnossa. 46min, 11.6m, kympit taas kyljillä, vesi 13 astetta, näkyvyys nelisen metriä.

 

20.7.2016 Nitrox-kurssi

 

13.7.-16 Vessöö uimaranta

Perussukea. Testissä äskettäin käytettynä minulle tullut kuivapuku. Vuotaahan se, kaulamansetin liimausten välistä lorisee mukavasti ja oikea jalka sai myös kylvyn, mutta pienellä paikkailulla tuli myöhemmin kuntoon. Nähtiin valtavasti pikkuahvenia, n. 4-5 senttisiä, isoja parvia suht matalassa, 5-3 metrissä, sekä iso suutari. Treenattiin maskin vaihtoa ja muutenkin temppuiltiin matalassa. Takkiliivi 10L pullolla, vedessä viihdyttiin 58 minuuttia, suurin syvyys 11m, vesi 12 astetta, näkyvyys n. 4m

 

3.7.-16 Iso Melkutin

Siskosten kanssa jatkuu, mukana myös Minna. Sää ei ihan samalla tavalla hellinyt kuin eilen, mutta ei satanut ainakaan kovin paljoa. Vara-varusteet osoittautuivat taas arvokkaiks, kun samaan aikaan sukelluspaikalle ennen meitä saapunut Sami onnistui repäisemään kuivahanskan mansetin pukiessa. Onneksi mulla sattui olemaan varalla märkähanskat ja hänenkin sukellukset pelastuivat. Lähdettiin portailta kohti kivipakkaa ja pyörittiin siellä aikamme. Palattuamme uitiin vielä rantaa oikelle ja takaisin. Nähtiin aika paljon kiiskejä erinäisissä koloissa. 46 min, 11.6 m.

Grillailtiin ja chillailtiin välissä ja sitten toiselle sukellukselle. Tällä kertaa suunnattiin lavalle ja tutkittiin sitä ja ympäristöä aikamme. Nähtiin taas kiiskejä, ahvenia ja parista ravusta pikku vilaukset. 44min, 9.8 m, vesi 12 astetta, kympit kyljillä.

8.7.2016 Nitrox-kurssi

 

2.7.2016 Porkkala, keittokatos

Siskosten kanssa taas sukeltamassa, tarkoitus oli tehdä kaksi sukellusta, mutta yhteen jäi. Mahtava keli, aurinko paistoi ja aallokko hyvin maltillinen. Raahattiin laitepaketit rantaan ja puettiin autolla. Sen jälkeen rantaan ja vedettiin kamat niskaan laakealla kivellä, jonka loivaa reunaa pitkin liuùttiin veteen kuin hylkeet Cool. Sukeltamaan päästiin, mutta näkyvyys aivan surkea. Matalassa hädin tuskin metri. Syvemmällä n. kymmenen metrin kohdalla näkyvyys aukesi 4-5 metriin. Eipä nähty juuri mitään, muutama kivinilkka ja pikkukalaa, ei katkoja tai neuloja, sääli. Ihan ok sukellus silti ja saatiin ainakin suolan makua suuhun. Kympit kyljillä, sukellusaika 36 min, suurin syvyys 14,6 metriä, vesi 12 astetta.

 

18.6.2016 Vessöö

Perussuke, ei ihmeitä

 

12.6.2016 Vessöö

Perussuke, ei ihmeitä

 

29.5.2016 Pulkkilanharju, pikkusilta/venevaja

Eiliset oppilaat jatkosukelluksilla. Nyt päästii ja itse asiaan. 39 minuutin sukellus. Pinnalla n. 4 metrin paksuinen kerros siitepölyä, sen alla näkyvyys viitisen metriä. Tukkeja ja rapuja, kaloja ei nähty.

Toinen sukellus tehtiin venevajalla (itse vajaa ei tosin ole enää) 36 minuuttia veden alla. Nyt nähtiin jo rapujakin enemmän, sekä niitä kaloja. Nähtiin myös yläputki, keinu sammakoineen, punainen pömpeli ja rannan louhikkoa. Oikein mukava sukellus ja oppilaille on harjoitus mennyt perille, sukeltaminen sujuu jo.

 

28.5.2016 Vessöö pääty.

Kuivapukuharjoitusta siskoksille. Ensimmäisellä sukelluksella viihdyttiin vedessä puolisen tuntia saadellen painoja ja tutustuen pukujen toimintaan. Toisella kertaa sukellettiin 43 minuuttia. Rinteessä nähtiin ahvenia, mutta näkyvyys oli paikoin heikohko, ilmeisesti runsaiden sateiden vuoksi. Näkyvyyttä 1-5 metriä. Sidemount-varustus.

 

13.5.2016 Vessöö uimaranta

Arin kanssa perussuke. Ahvenen kutua joka paikassa, poikaset liikkuu jo munien sisällä. Testasin aikaisemmin vuotanutta kuivapukua, nyt tuntuu pitävän vedet ulkona, eli korjaus onnistui. 45min sukellusaikaa ja 12/200 pullo takkiliivissä kiinni. Vesi lämmennyt jo 8 asteeseen, ilma lämmin, 18 astetta.

 

30.4.2016 Vessöö iso kivi

Lisää kuivapukusukellusta oppilaalle. Treenailtiin ensimmäisen sukelluksen taidot uudestaan, mutta keskityttiin lähinnä nosteen hallintaan ja painotuksen hienosäätöön. 36 minuuttia ensimmäinen sukellus ja 39 minuuttia toinen sukellus. Tällä kertaa varusteina 15/232 pullo ja takkiliivi.

 

23.4.2016 Vessöö iso kivi

Oppilaalle kuivapukuun tutustumista. Perus ensimmäinen sukellus kuiviksella. Painotusta hierottiin kohdalleen ennen ja jälkeen sukelluksen. Itse sukelluksen aikana letkun irrotus/kiinnitys, puhaltavan täyttöventtiilin harjoitus, kuperkeikat ja nosteen hallinta. Sujui kuin vanhalla tekijällä, joten päästiin ihan sukeltamaankin vähän. Pinnalla huomasimme oppilaan vasemman hihan kastuneen pahasti, ilmeisesti tyhjennysventtiili oli päästellyt vettä sisään. Vielä kun ilma oli neljäasteista ja vesi kuusiasteista, niin päätimme jättää sukelluksen yhteen ja toisen kerran lisää. 36 min sukellusta.

 

22.4.2016 Vessöö iso kivi

Livahdettiin Arin kanssa sukeltamaan Vessöön kuopalle, ison kiven kohdalle. Näkyvyys oikein hieno, n. 8 metriä. Eläviä kaloja ei näkynyt, vain pari raatoa, mutta iso kotilo mönki rinteessä. Vesi lämmennytjo kuuteen asteeseen, ilma tosin vain kolme astetta. Takkiliivillä ja 12/200 pullolla. Vedessä viihdyttiin 41 minuuttia.

 

3.4.2016 EFR-kurssi

Tänään ei sukellettu, mutta opeteltiin ensiaputaitoja, joita saatetaan tarvita sukeltamisen lisäksi milloin vain, vaikka aina tietenkin toivotaan, että aidot jäävät käyttämättä. Yläkerran "luokkahuoneeseen" olin varannut valmiiksi elvytysnuken, sidetarpeita, desifiointitarpeita, oppimateriaalia ynnä muuta välttämätöntä. Kurssi sujui tuttuun tapaan rennon letkeästi keskustellen asiat läpi. Välillä käytiin hörppäämässä vaimokullan valmiiksi laittamat kahvit. Lopuksi vielä loppukoe, joka sujui molemmilla kurssilaisilla hienosti. Kiitos osallistujille mukavasti kurssista.

Puhallus-paineluelvytys käynnissä parityöskentelynä

1.4.2016 Äggskär

Lähdettiin Arin kanssa veneellä merelle kun kelikin suosi. Lähes tyyntä, ei sada mitään ja aurinkokin näyttäytyi muutamaan otteeseen. Kylmä vaan edelleen. Ajettiin Äggskäriin ja parkkeerattiin vene sisälaguuniin. Puettiin kamat rannassa ja tutkittiin laguunin sisäossa. 24 minuutin jälkeen paleli jo kovasti, joten noustiin ylös lämmittelemään. Vesi on kuitenkin lämpenemään päin, jo 1 astetta Leveä hymy

Kilkki syö raatoa

20.3.2016 Porkkala keittokatos

Denan ja Tomin kanssa rantasukellus Porkkalassa. Mentiin veteen kaapelin luota ja lähdettiin pohjoiseen kallioita seuraillen. Ihan ok näkyvyys, useita siloneuloja, kilkkejä ja ihan hirvittävä määrä katkarapuja kallioiden päällä esillä. Yleensähän näitä rapuja saa etsiskellä kivien koloista, mutta nyt olivat ihan esillä, Sain paljon hyviä kuvia. Oikein mukava sukellus, jonka jälkeen istuttiin nuotiolla eväitä syöden. Vedessä oltiin 33 minuuttia, vesi nolla-asteista.

Katkarapu porkkalassa

4.3.2016 Emäsalo Itäranta

 

Vuoden ensimmäinen sukellus pitkän tauon jälkeen. Alkuvuosi on mennyt toipuessa influessasta, korvatulehduksesta yms. Aallokko oli ihan mukavasti, mutta pääsimme luikahtamaan veteen jäisten kivien yli. Perussukellus ilman ihmeitä, pirun kylmää!!! Vesi 0 astetta, ilma +1, näkyvyys kolmisen metriä. Vedessä viihdyttiin 21 minuuttia.

Ari menossa veteen.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.03 | 17:59

Moikka

Crewsaver kuivapuku kaipaisi uusia jalkaosia. Vanhat ”lateksi” malliset voisi vaihtaa mansetteihin tai muuhun toimivaan ratkaisuun. Onnistuisiko?

...
01.10 | 10:04

hei, onko nuo pelkän työn hintoja ja jos on niin saako teiltä myös vetoketjuja vai tilaako asiakas itse

...
15.02 | 17:16

Lähtisin siitä että mahdollinen, mutta ei järkevä.. Tulee liian kalliiksi, eikä lopputuloksesta ole varmuutta.

...
15.02 | 14:19

Onko kuivapuvun koon suurentaminen mahdoton juttu?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS